Nina håller pälsarna i trim

Bild: Kristoffer Åberg

Också hundar kan behöva få frisyren fixad och pälsen tvättad. För några veckor sedan öppnade ett nytt hundtrim i Borgå.

Nina Roivainen lyfter med vana händer upp kleinspitztiken Säde på bordet och greppar fönen. Sädes päls behöver inte trimmas men hunden mår bra av att få sin päls omskött – bli tvättad, torkad och få tassarna befriade från päls och den fluffiga underullen ren. Säde uppskattar tydligt behandlingen och står gärna kvar när Roivainen blåser pälsen torr.

Säde är Nina Roivainens egen hund. För en månad sedan öppnade hon sitt hundtrim Dogis i centrum av Borgå. Steget till att bli företagare var lätt att ta, hon har två års erfarenhet av att sköta pälsar.

– Jag har alltid varit hund- och djurvän och sedan liten velat jobba med djur. Att trimma hundar var redan då en tanke, men för tjugo år sedan var det inte så populärt med hundar som det är i dag, säger hon.

Nina Roivainen har utbildat sig till djurskötare med inriktning på trimning vid yrkesutbildningscentret Salpaus.

– För att ha en egen salong behövs egentligen ingen utbildning, men nu när det finns en sådan är det viktigt, tycker hon.

Förutom att hon trimmar hundar tar Nina Roivainen också hand om all annan pälsvård. En hund med en omskött päls mår bättre.

– Om man har en stor hund kan det vara svårt att få plats för att tvätta den hemma, och många vill inte klippa sina hundar eftersom det samlas så mycket hår. Det kan jag ta hand om.

Nina Roivainen trimmar inte hundar för utställning. Hon kan trimma utställningshundar mellan utställningarna och hjälpa till så att pälsen håller formen, men varje ras har så specifika regler för hur hundarna ska se ut på en utställning, att det är omöjligt att känna till alla.

I salongen finns både höj- och sänkbart trimningsbord och tvättplats.

– De klarar hundar på 130 kilogram, så det borde räcka till.

Raser som ska trimmas blir allt mer populära, men alla hundar oberoende av ras behöver få sin päls omskött. För hundar som ska noppas rekommenderar Roivainen att man gör det med tre månaders mellanrum.

– Hundar med längre päls kan gärna klippas med 8-9 veckors mellanrum. Då hålls pälsen fin. Just nu är det ganska trendigt att hålla pälsen kort också på hundar som annars har längre päls.

Jobbar man med att trimma hundar räcker det inte med att gilla dem, man måste också kunna handskas med alla slags hundar. I regel går det bra när en ny kund kommer till salongen.

– Största delen av hundarna tycker om behandlingen men det kan vara en spännande situation för hunden. Man måste kunna läsa av hundar i olika situationer, säger Nina Roivainen.