Nils Torvalds kampanj mellanlandade i Borgå

KANDIDAT. Presidentkandidat Nils Torvalds poängterar vikten av att finländarna lär sig sälja sig själv och utnyttja det teknologiska kunnandet som är på hög nivå i landet. Bild: Kristoffer Åberg

Att bli medlem i Nato borde vara en självklarhet för Finland och vi behöver satsa på utbildning och teknologisk utvecklig. SFP:s presidentkandidat Nils Torvalds räknar med att det blir en andra omgång i presidentvalet, och att Sauli Niinistös motkandidat där är antingen han själv eller De grönas Pekka Haavisto.

Ett trettiotal SFP:are mötte upp för att ta pulsen på partiets presidentkandidat Nils Torvalds under den lunchträff Borgåavdelningen ordnade. Europarlamentarikern och presidentkandidaten Torvalds har ett hektiskt schema när han pendlar mellan europaparlamentet och sin kampanj här hemma.

Ordförande för SFP i Borgå Elin Blomqvist-Valtonen ställde den första frågan till kandidaten innan hon gav över ordet till honom.

– I det här rummet sitter många som själva ställt upp i val, och frågan en kandidat måste kunna svara på är varför man ska rösta på just honom eller henne. Så varför ska vi rösta på dig? undrade hon.

Torvalds blev henne svaret skyldig – för en stund.

I stället sammanfattade han vad han står för. Nils Torvalds har suttit i miljöutskottet i europaparlamentet i tre år och har en insikt i miljöfrågor och de ekonomiska följderna ur ett europeiskt perspektiv. Finland som en del av Europa är en av de frågor han brinner för.

Han ger inte mycket för hur landet skötts under senare år.

– Det var katastrofalt att vi gick och skar i utbildningen. All konkurrenskraft kommer i framtiden att handla om att vi hänger med i den teknologiska utvecklingen och kan översätta den till det praktiska livet.

Två omgångar

Enligt gallupundersökningarna inför presidentvalet är Sauli Niinistö överlägsen och siffrorna ger vid handen att han skulle bli vald direkt om valet skulle hållas i dag. Niinistös enorma popularitet oroar inte Torvalds.

– Det finns en bedömning att det är antingen Pekka Haavisto, De gröna, eller jag som är med i en andra omgång.

Och det blir en andra omgång, det är Torvalds säker på.

– Att Niinistö får så stort stöd nu handlar om att man understöder institutionen. Om det inte var så skulle det betyda att vi har ett stort problem i landet. Under de sista månaderna av kampanjen kommer siffrorna att förändras. Det finns en djup demokratisk vilja att se en andra omgång. Medborgarna kommer att rösta på den de vill ha i den andra omgången, säger Torvalds.

Nato

I den första debatten mellan presidentkandidaterna i måndags, och där alla utom Merja Kyllönen från Vänsterförbundet, deltog klarade sig Torvalds bra.

– Jag var ganska nöjd på tisdagen. Men det är som i idrott, man kan vara nöjd en dag och så gäller att gå vidare.

Debatten kom till stor del att handla om Nato och säkerhetspolitik, och det är ett en del av hur Torvalds profilerat sig i kampanjen.

– Finland måste gå med i Nato. Det är sunt bondförnuft när man utgår från hur världen ser ut, säger han.

Torvalds vill få väljarna – och de andra presidentkandidaterna – att lyfta blicken och se 10-15 år i framtiden. Om man utgår från att saker och ting alltid är som nu står man förr eller senare inför en situation man inte behärskar.

Att det nu definitivt är dags att gå med i Nato beror på det politiska läget. Ryssland står inför stora ekonomiska problem och USA:s närvaro i Europa kommer att minska, det indikerar uppdelningen i det amerikanska samhället som ledde till valet av Donald Trump.

– 3/4 av Rysslands export är olja och gas, och priserna på råvarorna sjunker hela tiden dels på grund av ny teknologi som andra använder. Det kan bli ett problem om tio år, eller om femton, men det blir ett problem för Ryssland.

– Tiden är förbi när Ryssland styr hur Finland agerar. Det handlar om vad Finland gör och vi är en del av Europa.

Teknologi

Åhörarnas frågor till Torvalds gällde Nato, men också hur man kunde dra nytta av finländska innovationer.

– När man talar om innovationer är det inget underligt, det handlar om att utveckla teknologin så att vi får större nytta och lära oss att sälja oss själva.

Teknologi behövs inom alla området, men Torvalds lyfter fram energi.

– Det finns jättestora utmaningar på den europeiska energimarknaden.

Att låsa sig vid kärnkraft ser han inte som ett smart drag. Med de rätta teknologiska lösningarna kan man utnyttja sol- och vindkraft mycket bättre och kombinerat med en hållbar ekonomi kan det vara den energilösning som behövs.

– Världen är full av möjligheter, säger han och lyfter upp Neste som redan nu gör bränsle av avfall.

När Nils Torvalds använt varenda minut av den tid han hade till förfogande fick Elin Blomqvist-Valtonen svaret på sin första fråga.

– För att ni inte har något annat val.

Sedan rusade Torvalds vidare till följande möte.

Nils Torvalds

Född: 1945 i Ekenäs.

Yrke: journalist och politiker.

Uppdrag: Sitter i europaparlamentet och är också stadsfullmäktigeledamot i Helsingfors, ordförande för Förbundet de utvecklingsstördas väl och medlem av styrelsen för Samarbetsförbundet kring funktionshinder.

Aktuell: Presidentkandidat 2018 för Svenska folkpartiet.