Niko är redo att jobba hårt för att nå toppen

Niko Orava satsar på sporten under sommarlovet. Han är en av de unga idrottare vi kan komma att höra mera om i framtiden.

När många sommarlovslediga ungdomar väljer att ta det lite lugnt, har femtonåriga Niko Orava från Lovisa ett helt annat program. Veckans alla dagar blir det minst ett träningspass, ibland flera, ute i skogen och inne i gymmet. Oftast på egen hand, men ibland tillsammans med en kompis.

– Det är viktigt att sköta om sin kropp, säger Orava. Konditionen ska bli ännu bättre och musklerna lite större. Men snabbheten och smidigheten får inte bli lidande.

Det är inte enbart välbefinnande och styrka som idrottsmannen Niko Orava söker. Han tränar i första hand för att bli en bättre fotbolls- och innebandyspelare. Tidigare har han aktivt ägnat sig även åt judo, men den grenen finns nu enbart med som en del av träningen.

– Visst ser det kul ut med lite svullna muskler, säger han med ett leende. Men i första hand ska min kropp fungera inom idrotten.

Det är en eftertänksam, målmedveten och sund ung man jag stämt träff med. Han vet att framgång inte kommer gratis. Att det inte räcker med enbart talang, det krävs även mycket arbete på vägen fram till målet.

– Jag är beredd att jobba hårt för att nå framgång. Kanske är det så jag måste avstå från något för att lyckas inom idrotten.

Både fotboll och innebandy

Orava strävar nämligen efter att bli riktigt bra i både fotboll och innebandy. I snart tio år har han spelat med FC Lovisa, men nu överväger han att byta förening. Närmast tillhands ligger då FC Futura (Borgå) eller KTP (Kotka).

– Jag tror möjligheten att utvecklas som fotbollsspelare ökar i en större förening. Men vi får se hur det blir med den saken.

Han har under några säsonger blivit kallad till sydöstra fotbollsdistriktets träningsläger, men stannat på reservplats när det slutliga laget tagits ut. Som treåring, då storebror gick i Valkom kvarterskola, kom han i kontakt med innebandyn via Valkon Vire. Riktigt tänd på sporten blev han lite senare när det ordnades Säbä-Club i Generalshagens skola med elitspelaren Andreas Hietala som ledare. De senaste åren har han tränat och spelat med Lovisa Tor och kommande säsong tillhör han B-juniorerna. Han hoppas dessutom på speltid med föreningens A-juniorer. Målet på lite längre sikt är förstås spel med Tors representationslag i division 1 eller varför inte i ligan. Våren 2016 fick han ta emot Pekkas Pokal efter att ha utsetts till föreningens bästa junior. Han har dessutom deltagit i flera av förbundets talangläger och i höst fortsätter granskningen under följande läger vid Eerikkiläs idrottsinstitut.

– Vi genomgår en hel del tester och det kontrolleras noggrant hur värdena ser ut, berättar Niko. Jag vill komma väl förberedd till samlingen i början av augusti

Mamma och pappa är sponsorer

Till hans största supporters hör mamma Helena och pappa Jari. Det handlar inte enbart om skjuts till läger och matcher.

– De är också mina sponsorer och pappa gör god mat, avslöjar Niko. Dessutom är han min massör då min rygg ibland krånglar lite.

Så mycket tid för annat än träning tycks Orava inte ha just nu. Men någon ledig dag blir det förstås och då trivs han bäst tillsammans med kompisar. Kanske vara på stranden och spela boll eller kasta frisbee.

– Eller sitta vid Playstation och spela Fifa-fotboll.

Till hösten börjar Orava i årskurs nio vid Lovisanejdens högstadium. Vart han tar vägen efter grundskolan är han ännu inte helt på det klara med. Kanske det blir gymnasiet eller någon skola med idrottsinriktning.

– Jag vill ha ett jobb inom kroppsvård. Kanske något där mitt idrottsintresse finns med på ett hörn. Tror inte jag skulle trivas med ett vanligt kontorsjobb nio till fem.

Niko William Orava

Född: 28 januari 2002

Längd: 174,2 cm

Vikt: 65 kg

Familj: Mamma, pappa och två syskon

Bor: Antby i Lovisa

Idrott: Fotboll och innebandy, tidigare även judo.

Favoritmat: Pasta

Favoritdjur: Hund är helt skoj, jag är rädd för katter

Förebild: Cristiano Ronaldo, fotbollsspelare. Har bra fysik och är kiva att se på.

Musik: Lyssnar på det mesta. Just nu Queen och Drake. Beror på humöret.

Gör mig glad: Att få idrotta och att vara med vänner

Gör mig arg: När laget spelat dåligt och vi förlorat en match