Niinistö lockade stor publik i Borgå

BLAND FOLKET. Sauli Niinistö fick ett varmt välkomnande i Borgå. Bild: Kristoffer Åberg

President Sauli Niinistö möttes av en stor skara glada anhängare då han anlände till det nyligen öppnade Cafe Niinistö i Borgå. I sitt tal tangerade presidenten samhälleliga problem som till exempel social utslagning bland unga, ensamhet bland äldre samt globala frågor som klimatförändring och överbefolkning.

Endast en dryg vecka återstår tills valdagen är här. Enligt flera opinionsmätningar stöder cirka 70 procent av finländarna den sittande presidenten Sauli Niinistö. Detta stöd återspeglades i den förväntansfulla folkmassan i Borgå på fredagen.

Niinistö inledde tillfället med att ösa beröm över staden och tackade alla närvarande för det varma mottagandet.

– Borgå är en kulturstad som representerar både det nya och det traditionella Finland. Staden är också väldigt representativ när det gäller samverkan mellan den svensk- och finskspråkiga befolkningen, säger Niinistö.

Enligt Niinistö har presidentkampanjens höjdpunkter varit just den här sortens evenemang där han kommer i direkt kontakt med väljarna.

– Var jag än rört mig under kampanjen har mottagandet varit hjärtevärmande.

Han tog också tillfället i akt och ställde Borgåborna en fråga.

– Har ni redan förhandsröstat?

De 17 procent av Borgåborna som enligt statistiken hunnit förhandsrösta före klockan 12 på fredagen var synnerligen välrepresenterade vid evenemanget eftersom presidentens fråga möttes med ett jublande "ja".

Viktiga frågor

Niinistö fortsatte sitt tal med en mer allvarlig ton då han tog upp några exempel på utmaningar som Finland står inför.

– Även om Finland anses vara världens mest stabila land så tampas också vi med samhälleliga problem. Vi har omkring 70 000 ungdomar som blivit socialt utslagna och många av de äldre lider av ensamhet. Frivilligarbetet har varit guld värt men vi kan alla hjälpas åt att lindra dessa problem också i vardagen, säger Niinistö.

På en mer global nivå lovade Niinistö att också i fortsättningen fortsätta kampen mot klimatförändring. I migrationsfrågan efterlyste han ett bättre samarbete mellan EU-länder.

– Man borde samla resurser och söka gemensamma lösningar i stället för att enskilda länder driver sin egen sak i migrationsfrågan.

Bland folket

Niinistö avslutade sitt tal och gav sig in i folkmassan där han möttes av både hälsningar och frågor.

– Det här är min första visit i östra Nyland under presidentkampanjen men som du ser är mottagandet oerhört positivt, säger Niinistö bland havet av Borgåbor, journalister och säkerhetsvakter.

Sakta men säkert lyckades presidenten ta sig in i Cafe Niinistö på Lundagatan där evenemanget fortsatte med en kopp kaffe och mer snack med väljarna. Efter visiten i Borgå fortsatte Niinistös fredagsturné mot Kotka och Villmanstrand.

Mer läsning