Nickbybibban är färggrann och nyrenoverad

BARNAVDELNING. De två röda stolarna är placerade i barnavdelningen. Malin Hollmén och Susanne Fredriksson är nöjda med slutresultatet. Bild: Max Nyberg

Ljust, fräscht och pigga färgklickar lite varstans. Det nyrenoverade Sibbo huvudbibliotek är snart färdigt.

Det är bara några veckor kvar tills man igen slår upp dörrarna på biblioteket i Nickby. Byggnaden har renoverats i nästan två år för en summa på 2,5 miljoner euro.

Biblioteket är ännu inte helt färdigt, ska det påpekas – ännu återstår en del mindre arbeten. Framför allt gapar bokhyllorna ännu tomma.

SAGORUM. En tron är pricken över i:et i sagorummet. Bild: Max Nyberg

Får kafé

Renoveringen blev aktuell sedan det blev klart att taket på den drygt 30 år gamla byggnaden läckt vatten och därför måste förnyas. Samtidigt passade man på att förnya också fasaden och själva innandömet.

Det nya är att det inte bara blir ett bibliotek: hit kommer också kommunens kundtjänst och ett kafé som drivs av verksamhetscentret Vägskälet.

Malin Hollmén, servicechef för bibliotekstjänster, och Susanne Fredriksson, servicechef vid kommunens kundtjänst, är bägge märkbart nöjda med slutresultatet.

För Hollmén innebär biblioteket en fin avslutning innan hon övergår till Borgå stad för att bli bibliotekschef där.

– Det har fungerat helt okej i de tillfälliga lokalerna, men både personalen och kunderna har längtat hit. Alla ser framemot ett nytt och fräscht bibliotek i Nickby, säger Hollmén.

– Biblioteket är högt på önskelistan. Det märks i kundtjänsten där vi får en hel del frågor kring när det öppnar, kompar Fredriksson.

UNGDOMSRUM. Ungdomar får ett eget rum med egna böcker och serietidningar. Bild: Max Nyberg

Mera ljus

Biblioteket är helt förnyat på insidan. Man har nya fönster vid ena långväggen, något som för in klart mera ljus än tidigare. Väggar och hyllor är vita, men möbler och golv i pigga färger skapar kontrast.

Nytt är att man får ett rum för ungdomar och ett sagorum med en "tron" och mjuk heltäckningsmatta. Ny är också "läsbalkongen" med utsikt över biblioteket, en plats som är tänkt för allt från distansjobb till att studera eller läsa böcker. Ett separat tyst rum ska också ge ro att studera.

– Bibliotek används mycket till studier och jobb, och många har frågat efter helt tysta rum. Dessutom finns balkongen som förstås inte är helt tyst. Man behöver ju inte viska i moderna bibliotek, säger Hollmén.

För ungdomarna ska det separata rummet bli en plats med säckstolar, soffor, ett par datorer och böcker och serietidningar för äldre ungdomar. Motsvarande finns också på andra håll, och ofta i mera avancerad form.

– Till exempel har Esbo bibliotek utrymmen för ungdomar med bland annat biljard och konsolspel och en ungdomsarbetare. Vi planerar att ta med ungdomarna och planera vad mer de skulle vilja ha.

LÄSBALKONG. Balkongen överblickar biblioteket. Bild: Max Nyberg

Nya öppethållningstider

För infoluckan innebär det också nya tider. Susanne Fredriksson säger att det nya systemet påminner om det i Söderkulla där man redan sitter i samma lokaler. Det innebär också att man kan förnya öppethållningstiderna så att man håller öppet till klockan 18 två kvällar i veckan.

– Längre öppethållningstider har många frågat efter. Det här är en betydlig förbättring jämfört med Sockengårdens aula där vi varit hittills.

En ny byggnad möjliggör också nya rutiner för alla inblandade. Det gäller såväl biblioteket som kundtjänsten där man ska försöka införa sommaröppet.

– Vi säljer biljetter till sommarevenemang också, och då är det lite konstigt om vi håller stäng på somrarna, säger Fredriksson.

NÖJDA. Malin Hollmén och Susanne Fredriksson är entusiastiska över det nya biblioteket. Färgerna har man plockat fram i samarbete med arkitekterna. Bild: Max Nyberg

Öppnar för kunderna den 19 november.

Har renoverats i 1,5 år.

Projektet har kostat 2,5 miljoner euro.

Öppet må-to 9-20, fr-lö 9-16. Den första timmen är en självbetjäningstimme.

Kundtjänst öppen må-ti. 8-18, on-to. 8-15.30 och fr 8-14.

Café Emilie öppet må-to 10-18, fr 10-16.

Mer läsning