Nattexpressen startade i svartvitt men fick färg innan den nådde tryckpressen

Peter Bergting är en av Sveriges mest etablerade tecknare. Han älskar tåg och klev gärna på arbetet med Karin Erlandssons Nattexpressen. Bild: Caroline Andersson

Svenske tecknaren Peter Bergting älskar tåg och var inte sen att haka på när han fick frågan om att illustrera Karin Erlandssons Nattexpressen. – Det verkade roligt, säger han.

Peter Bergting är en Sveriges mest etablerade tecknare och har illustrerat och gjort omslag till mängder av böcker för barn, unga och vuxna. Bergting är känd i synnerhet som fantasyillustratör och är bland annat bekant för alla vänner av Harry Potter: Han har tecknat omslagsbilderna till en del upplagor av den populära bokserien.

I samarbetet med Karin Erlandsson handlar det om ett annat snabbtåg än Hogwartsexpressen, men likafullt ett expresståg. Storyn om Nattexpressen verkade jätteroligt och eftersom Peter Bergting älskar tåg gick han direkt i gång på uppdraget.

– När jag var liten hade jag en Märklin-järnväg som jag verkligen älskade.

Bergting har alltid tyckt att de stora klassiska ångloken är fantastiska och han har också en personlig koppling till de svenska järnvägarna.

– Min morfars farfar var lokförare och körde ångtåg på Bergslagsbanan. Det var min koppling till boken, att leva in i min morfars farfars värld. Loket som pryder Nattexpressens omslag har sin förlaga i det tåget.

Min morfars farfar var lokförare och körde ångtåg på Bergslagsbanan.

I magins gränsland

Bergting är känd inom fantasygenren och har illustrerat många ungdomsböcker med magiska och övernaturliga inslag. Även Nattexpressen tuffar fram i gränslandet mellan fantasi och verklighet.

Vad är hemligheten bakom en lyckad fantasyillustration?

– Jag tror att det är viktigt att man förankrar illustrationerna i verkligheten, ju mer övernaturligheter desto bättre måste teckningarna vara fästa i det verkliga livet. I den här boken är verklighetskopplingarna många, till exempel är stationshusets utseende direkt förenat med tågstationen i min lilla stad, säger Peter Bergting.

Har du några favoritillustrationer ur Nattexpressen?

Illustrationen där mormor möter Danja och Nanda på den ljusfyllda perrongen hör till Peter Bergtings favoriter. Den är också typisk för hans färgvärld. Bild: Peter Bergting

– Jag har flera favoriter! Men den absoluta favoriten är världen under vatten. Det är en enkel bild, rolig att måla, men samtidigt så suggestiv, det är ganska typiskt för den här boken.

– Centralstationen var också rolig att göra och perrongen med alla ljus när Danja och storasyster Nanda träffar mormor.

Svartvitt blev färg

Ser man till helheten är illustrationerna lekfulla men sammanhängande, och extra spännande med just den här boken är tillkomstprocessen. Allting var klart och färdigt, teckningarna svartvita, när förlaget plötsligt kom med budet att man vill ha färgbilder.

– Jag har färglagt allting efteråt, det tillförde bilderna en helt ny dimension, säger Peter Bergting.

Illustrationen där mormor möter Danja och Nanda på den ljusfyllda perrongen hör till Peter Bergtings favoriter. Den är också typisk för hans färgvärld. Bild: Peter Bergting

Hans favoritnyanser – signumfärger om man så vill – blev också Nattexpressens nyanser.

– I mina serier har jag hittat en färgsättning som jag tycker om och återvänder till. Färgskalan går i varm orange och kallt blå, det är samma nyanser som också finns på bokomslaget.

Firar med tårta

Peter Bergting hade läst Nattexpressen innan bokpaketet med text och bilder gick i tryck, men blev glatt överraskad när han fick den färdiga boken i handen.

Jag har färglagt allting efteråt, det tillförde bilderna en helt ny dimension.

– Den var mycket större än jag trodde och jag är otroligt nöjd med trycket. Jag lägger ner mycket tid på detaljer och är sällan nöjd med slutresultatet i tryck. Här kommer alla detaljer fram, titta bara på omslagsbilden.

Bergting tycker det är trist att missa Runeberg Junior-festen i Borgå; han hade gärna pratat med barnen i jurygrupperna. I stället har han planer på att baka Runebergstårtor och fira på det sättet.

– Jag har fått ett recept på tårtan från en bekant i Finland, få se vad det blir av det hela.

Mera information om Peter Bergting och hans mångsidiga produktion, hittas på hans webbplats.