Nationella matskatter söks

Pizza finns även med på listan över finländska matskatter. Hur många av oss äter inte egen bakad eller köpt pizza på fredag kväll?

Denna vecka har tolv nationella matskatter utsetts. Finland får en delikat födelsedagspresent till sitt 100-årsjubileum. Målet är att få oss finländare att inse särdragen i vår egen matkultur, att vi ska vara stolta över den och samtidigt förstå dess styrkor när den utvecklas.

Vi väljer nationalrätter för vårt land tillsammans. De valda matskatterna har orsakat debatt med den centrala frågan om vad som hör till vår matkultur. Mat är i allra högsta grad även en känslofråga och baserar sig på personlig erfarenhet, smak och tycke.

I säsongsordning är de tolv matskatterna: pizza, ärtsoppa, rågbröd, memma, fisksoppa fil, karelsk pirog, blåbärspaj, stekta mujkor/strömmingar med potatis, karelsk stek, gravad fisk och leverlåda.

I den första omgången röstade 10 000 finländare och långt över tusen förslag fick röster. Finländarnas och juryns röster räknades ihop – resultatet blev en lista på tolv nationella matskatter. Alla tolv vinnare har en egen historia. Varje rätt kommer nästa år att få en egen månad i sin säsong. En av dem utses genom en folkomröstning till Finlands nationalrätt. Segraren utses i januari 2017 i samband med Finlands resemässa.

Det som överraskade var att finländarnas och juryns val var väldigt lika. I valet lades stor vikt vid hur varje specifik rätt kan anpassas till våra matsäsonger och att de representerar hela landets matkultur – dock så att regionala specialiteter också får utrymme. Korven och fläsksåsen förlorade med liten marginal mot en annan delikatess som också äts med inhemsk potatis: stekt siklöja (mujka på finlandssvenska) eller strömming.

Jurymedlemmen Johanna Mäkelä noterar med intresse att livsmedelsindustrins produkter såsom ärtsoppa, leverlåda, memma och fil tog topplaceringar. Alla är delar av vår unika kultur och vi har alla smakminnen av dem. Den offentliga måltiden har sin givna roll i dessa maträtters frammarsch.

Pizza finns även med på listan över finländska matskatter. Hur många av oss äter inte egen bakad eller köpt pizza på fredag kväll? Den ursprungliga pizzan blev världsberömd först när de italienska invandrarna lanserade den i USA. Få se hurdana ramaskrin pizzan får i den andra omgången som körde i gång den 3 oktober. De andra matskatterna är något så när rumsrena i den finländska mattraditionen.

Bettina C. Lindfors