Näse hvc ogin mot svensktalande

Varför är våra myndigheter så ogina mot finlandssvenskar? Och inte enbart myndigheterna. Nu har också Näse HVC lagt sig till med otyget.

Jag ringer upp Näse hälsovårdscentrals nummer och kommer till en automatisk svarare, en finsktalande – vilket så klart beror på att "i Finland talar vi finska" – som ber mig trycka på 1 ifall jag vill ha betjäning på finska. Varför? Jag betjänas ju redan på finska! "Vill du ha betjäning på svenska, tryck 2." Jag trycker på tvåan och får höra en nasal, släpig röst som på en erbarmlig svenska försöker berätta för mig hur jag kan göra tidsbeställningen på "andra tiden" på nätet.

Jag stänger telefonen uppgiven och förbannad. Promenerar ett varv runt kvarteret för att lugna ner mina uppskärrade nerver och får samtidigt lite frisk luft. En stund senare försöker jag på nytt. Lyssnar tålmodigt på allt spillprat och kommer äntligen till "tryck 2 om du vill bli uppringd". Trycker på 2.

Vad händer? Jo, då jag sitter på dasset blir jag uppringd, men det tar ju en stund för att kunna dra på sig brallorna och svara i telefonen, bara för att konstatera, att Näse hvc lagt på. Jaha, jaha som min far brukade säga då han tyckte någon hade gått för långt i sin förträfflighet.

Visserligen är jag pensionär och har rätt gott om tid, men har nog trevligare tidsfördriv än att leka kurragömma med Näse HVC:s tidsbeställning!! Nåja, följande dag gör jag om hela proceduren, nu vaktar jag mobilen som hunden vaktar sockerbiten eftersom jag inte vågar gå på dasset i rädslan för att bli uppringd just då!

Jag är inte du med att tala i telefon då jag dassar. Jag ådrar mig en förstoppning som ger mig en sömnlös natt! Efter ett halvt kilo plommon löser sig det hela. Jag sitter på dasset och mobilen tjuter! Ridå.

Zacharias "Zache" Johansson 81 år, Näse, Borgå