Näse gård fylls av festlig prakt

Modeskaparen Jukka Rintala avslutar sitt fyrtioårsjubileum som konstnär med den retrospektiva utställningen Festlig glans på Galleri Näse gård i Borgå.

Jukka Rintala (f. 1952) är i Finland och utomlands känd i synnerhet för sina unika och vackra aftonklänning. Till exempel är det mera regel än undantag att någon av Finlands mest prominenta kvinnor virvlar omkring på slottsbalen den 6 december i en blåsa designad av Jukka Rintala.

Det är bland annat prov på den festliga glansen som just nu visas på Näse gård – en synnerligen välvald miljö för frapperande aftonklänningar, sydda i glamorösa tyger med luxuösa detaljer och släp väl värda en Disney-prinsessa. Men det handlar inte enbart om festplagg eftersom Rintala sätter glammig prägel även på plaggen han designar för serieproduktion. Detsamma gäller för övrigt också hans kollektion av inredningstextiler.

I salen på Näse gård är feststämningen immanent och som besökare kan man nästan höra fraset från silkeslängder och känna sig lockad av att slå sig ner vid festligt dukade julbord. Som stämningsförhöjare fungerar Jukka Rintalas akvareller där resoluta streck målade med lätt och känsligt handlag fyller dukarna. De stilrena penseldragen i skira färger skapar en ständigt pågående dialog mellan målningar och modekreationer.

Jukka Rintala utexaminerades 1976 från Konstindustriella högskolan och har designat kläder för många finländska företag samt en serie unika designsmycken för en Helsingforsjuvelare. På senare år har han utvidgat sin repertoar till bland annat inredningstextilier, kakel, tapeter, glasföremål, möbler och rullgardiner.

Utöver det har Rintala formgett scenkostymer gör teater och skapat scenografier i samarbete med Matti Vaskelainen. Det är för övrigt Vaskelainen som skapat det visuella uttrycket för utställningen Festlig glans.

Jukka Rintala belönades med Pro Finlandia-medaljen 2006.

FAKTA

Festlig glans

Jukka Rintalas firar fyrtio år som modeskapare och konstnär med utställningen Festlig glans som visas på Galleri Näse gård, Näsevägen 1.

Utställningen är öppen tisdag-fredag klockan 11–18, lördag och söndag klockan 12–16. Fritt inträde.

Festlig glans pågår till och med den 21 december.