Näse gård förvandlas till skräckens hus

Mentalisten och illusionisten Noora Karma vågar inte själv se på skräckfilmer, men håller på att förvandla Näse gård till ett skräckens palats. Med hjälp av spiritism, drama, lite trolleri, konst och musik skapar hon en skräckupplevelse lagom till halloween. Några närmare detaljer avslöjar hon inte.

Ett par veckor före den första skräckkvällen är Näse gård ännu allt annat än läskig. I det klara dagsljuset är det tvåhundra år gamla huset ganska skamfilat och ganska lite skräckinjagande. I en hög på golvet i den stora salen ligger kedjor, dödsskallemasker och en teaterkniv, men de ser synnerligen ofarliga ut.

Det ska förändras. Om en dryg vecka förvandlas gården till ett skräckens hus och under sex kvällar kan man besöka det – om man vågar.

– Man kan stöta på nästan vad som helst ur skräckens värld under föreställningen. Det blir en bloddrypande kväll, lovar Noora Karma.

Hon är hemlighetsfull om detaljerna.

– Jag utgår från att någonting kommer att hända, säger hon lite mystiskt.

Karma och hennes team bjuder in till att låta sig gripas av stämningen som successivt byggs upp. Showen är inte för den lättskrämda – därför finns det en åldersgräns att delta.

– Ingen skadas eller är i fysisk fara, men det kan vara skrämmande när man inte vet vad som ska hända, varnar Karma.

Bild: Kristoffer Åberg

Berättelser

Karma beskriver skräckkvällarna som civiliserade skräckrundor där glimtar och berättelser ut stadens historia ingår – främst bloddrypande sådana.

– Borgås historia är full av otroligt hemska berättelser.

Den gamla gården lämpar sig perfekt för den här sortens stämning. Det finns massor av historier som härrör sig till gården och till Näsebacken.

Karma målar upp en vision av en skräckupplevelse som byggs upp från det att man stiger in genom dörren tills man en timme senare är ute igen. Regn, blåst och höstmörker ska bidra.

Det ligger bråte lite här och där, och i en av toaletterna har döda flugor från i somras samlats på golvet.

– Jag bad att staden inte skulle städa huset, inte heller ta bort flugorna. Döda flugor och damm passar fint till en skräckkväll, här kommer inte att finnas något som är fint eller rent, säger Karma.

Vill tro på spöken

PROFIL

Noora Karmas skräckkvällar

Noora Karma är en finsk trollkonstnär och magiker som försörjer sig på att uppträda som magiker och illusionist. Har gett ut flera trolleriböcker och haft en egen tv-show.

Hon heter egentligen Noora Helena Karjula och är född 1975 i Vasa. Hon har två barn och bor i sedan en dryg månad i Sibbo.

Skräckkvällarna är för över 17 år gamla. Barn över 14 år kan komma i sällskap av en vuxen.

Rundturerna räcker en timme. Under en kväll finns det plats för fyra grupper med 25 personer i varje.

Det kommer att finnas ett så kallat säkerhetsord, uttalar man det får man avbryta och får komma ut ur huset.

Karma har hyrt gården av Borgå stad för en månad. Redan i somras besökte hon den tillsammans med företaget Paranormal Investigations Group, som specialiserat sig på att undersöka förekomsten av spöken och vålnader och ta kontakt med dessa.

– Vi fick kontakt med bland annat Näse-Jutte, som bodde i gården på 1800-talet. Det var en stark upplevelse, säger Karma.

Hon vill gärna tro på spöken, och svaren hon fick av spökena i somras är fascinerande. Som trollkonstnär behöver hon ändå mera bevis på att det finns spöken.

– Men jag tror att allt är möjligt.

En del av vålnaderna som framträdde i samband med undersökningen i somras kanske visar sig för deltagarna, kanske inte.

– Vi efterapar inte historiska personer, våra är alldeles våra egna. Det blir ett slags Twin Peaks-känsla, där man aldrig vet vad som kommer att hända.

Bild: Kristoffer Åberg

Borgåspöken

Noora Karma är född i Österbotten, men hennes mormor är från Borgå.

– Jag hörde massor av spökhistorier härifrån när jag var liten. Jag har en underlig, nästan magisk passion för spöken och övernaturliga väsen just nu.

Tanken att skapa en skräckupplevelse av det här slaget har funnits länge, men inte tagit form förrän i somras.

– Jag har länge haft en tanke på att ordna en skräckkväll, och när jag hörde att Näse gård står tom blev det av.

Jag hörde massor av spökhistorier härifrån när jag var liten. Jag har en underlig, nästan magisk passion för spöken och övernaturliga väsen just nu.

Det är första gången Noora Karma genomför något liknande. Konceptet har väckt intresse, och Karma ska sätta upp en motsvarande skräckupplevelse i åtminstone två andra städer.

– Det blir förstås en egen version av skräckkvällen, med berättelser från just den orten.

Man kan beställa biljetter på förhand. Om det finns osålda biljetter kvar säljs de vid dörren.