Närproducerad läckerhet på julbordet

Fisk i olika form har en självklar plats på julbordet och konkurrerar redan i många hem med julskinkan.

Inför julsäsongen har fiskaren Mikael Lindholm vid Söderby lax i Lovisa frysarna fyllda med vakuumpackad fisk.

– Under en vecka innan jul får jag bara ett par tre timmars nattsömn per natt, säger han.

Då blir det några hektiska dagar som innehåller allt från tillredning av fisken till försäljning i företagets fiskvagn på Lovisa torg.

– Jag har mer än någonsin av egenfångad fisk i frysen. Den är garanterat vildfisk.

Läckra specialiteter

Till Lindholms egna julfavoriter hör gravad havsöring, sikrom blandad med smetana och rödlök samt rökt lax på olika sätt. En av hans specialiteter är en läcker pepparrökt laxt som kröner vilket julbord som helst.

I och med att vi blir allt mer medvetna om vad vi äter finns det i dagens läge stor efterfrågan på inhemsk vildfisk och annan närproducerad mat. För våra fiskare är det här goda nyheter. De har allfört länge fört en fruktlös kamp mot sälar, skarvar och allt mindre kvoter för laxfisket.

Kunskap i fiskförädling är ett måste i dagens läge för att fiskarna skall få en skälig ersättning för sina produkter.

Skälig ersättning

– Om man är aktiv och har mycket kunder får man skälig ersättning för arbetet.

Det omfattande arbetet för att rena våra fiskevatten har lett till att de uppmätta dioxinhalterna i fiskar har minskat. I strömmingen är dioxinhalten redan så låg att den ligger under gränsvärdena.

Lindholm påminner om att fiskarna utför ett viktigt jobb för att upprätthålla balansen i naturen.

– Vi som vill leva av fisket vårdar naturen och planterar bland annat ut vandringssik, havsöring och lax i Finska viken, säger han.

Arbetar för att påverka

För Lindholm är fiskaryrket något av en passion. Han deltar ivrigt i seminarier och andra tillställningar för att göra en insats för de aktiva fiskarnas ställning som yrkesutövare.

Då intervjun görs har han alldeles nyss kommit hem från fiskerihushållningens innovationsdagar i Tammerfors.

– Det börjar bli dags att göra något eftersom miljöministeriet inte har godkänt minskning av sälbeståndet och inte heller hittat någon lösning på skarvfrågan.

Sälarna äter de större fiskarna och skrämmer bort fisken från bragderna medan skarvarna livnär sig på fiskyngel.

– De äter också fiskyngel av värdefisk så som sikar, gösar och havsöring.

För 20 år sedan var situationen helt annorlunda. I dagens läge kan man knappt hitta abborrar längre.

Läcker sikromblandning till julbordet

200 gr sikrom

1 liten burk smetana

Finhackad rödlök

Grovmalen peppar

Salt enligt eget tycke