När du får oväntat besök

OVÄNTAT BESÖK. Trupper steg i land på bland annat Kamsholmen i Sibbo. Bild: Försvarsmakten

Försvarsmaktens militärövning Viena gick inte riktigt som på Strömsö. Övningen skrämde många östnylänningar.

Östnyland har rapporterat om lågt flygande helikoptrar i Söderveckoski och om en landstigning i nattens sena timme på Kamsholmen i Sibbo skärgård. Många läsare hörde av sig till tidningen och bad redaktionen ta reda på vad som är på gång, många berättade att de upplevde situationen som mycket obehaglig.

Det visade sig vara fråga om Försvarsmaktens övning Viena, en övning som sträckte sig från Hangö udd till Pellinge. Övningen ordnades under en vecka och avslutades torsdagen 26 maj.

Problemet med övningen var inte bara den att den information Försvarsmakten gick ut med var så bristfällig att invånarna inte riktigt uppfattade den, trupper steg också i land på holmar där det absolut inte var planerat att de skulle landa.

Oväntat besök

Tisdagen 24 maj fick Bjarne Winberg det man kunde kalla för ett oväntat besök. Vid elvatiden på kvällen såg Winberg hur en stor båt tog iland vid Winbergs sommarstuga på Kamsholmen, ett antal män med stora ryggsäckar smög upp längs potatislandet och in i skogen.

– Jag blev riktigt till mig. Det var ju mörkt här och jag såg inte tydligt vad det var för en båt som lade till ett par hundra meter från mitt hus. Jag tyckte mig också se gevär, berättade Winberg för Östnyland (26.5).

Winberg anade att det handlade om en militärövning, men han hade inte fått någon information om övningen.

Då ÖN undersökte ärendet fick redaktionen napp på Sjöstridsskolan. Informatör Auli Aho:

– Ön (Kamsholmen) hör inte till övningen. Det är inte bra om de rör sig vid folks gårdar, så det måste ha varit ett misstag. Kanske de tappade bort sig. Det här ska vi reda ut.

Historien gick vidare

Artikeln om landstigningen på Kamsholmen ingick i Östnyland på torsdagen. Samtidigt delade redaktionen artikeln i sociala medier, chefredaktör Micaela Röman delade den på mikrobloggen Twitter.

Försvarsmakten var inte bara vaken, utan också aktiv. Svaret och ursäkten kom snabbt:

Då hade artikeln redan hunnit spridas också i vårt västra grannland. I Sverige konstaterade Patrik Oksanen, ledarskribent på mediehuset Mittmedia, att Försvarsmaktens misstag påminde honom om något:

Alla svenskar och många finlandssvenskar förknippar varumärket och kaffet Gevalia med sloganen "Om du fick oväntat besök" som Oksanen kallar för ett klassikertema. Och visst finns det likheter.

Det var här någon med näsa för marknadsföring vaknade. Gevalia marknadsförs i Finland av Vita Korset Ab, företaget anslöt sig till Twittertråden:

Ett paket på posten

Redaktionen har varit i kontakt med Harald Storgårds, VD på Vita Korset Ab, han bekräftar att företaget skickar ett paket kaffe till de östnylänningar som upplever att de fick oväntat besök under militärövningen.

– Den som fick oväntat besök senaste vecka, den får gärna höra av sig till oss med sin berättelse, skriver Storgårds i ett meddelande till redaktionen.

Bjarne Winberg och andra som fick oväntat besök kan kontakta Vita Korset på adressen: info@valkri.fi. För att en eventuell leverans ska nå fram måste kontaktuppgifter bifogas till meddelandet.

Mer läsning