Namnskylt i trapphuset satte fart på fantasin

FLYGDRÖMMAR. Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet heter Veera Salmis bilderbok som är nominerad för Runeberg Junior-priset 2020. Bild: Dorit Salutskij

"Boken är tillägnad dem vars drömmar ännu inte blivit sanna" står det på försättsbladet till Veera Salmis bok Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet med illustrationer av Matti Pikkujämsä. Ibland kan det krävas både yogapass och gymbesök för att få luft under vingarna – eller om att våga drömma tillräckligt stort.

Helsingforsbaserade författaren Veera Salmi är kanske mest känd för sina böcker om Puluboi och Poni som fått enorm genomslagskraft hos barnpubliken. Radarparet har förekommit i hörspel och på teaterscenen, och i fjol kom långfilmen som baserade sig på deras äventyr.

I Runeberg Junior-nominerade Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet är det höghusboaren, gräsanden Sorsa Aaltonen – en fjäderprydd släkting till torgduvan Puluboi – som gör sitt bästa för att övervinna sig själv och komma över sin flygfobi på kuppen. Det är klart att man ska försöka flyga om man får lust till det.

Veera Salmi lyfter fram att allt är möjligt när man vågar drömma och släppa taget, och den humoristiska berättelsen får ett extra lyft av Matti Pikkujämsäs fräscha illustrationer.

VÅGA OCH VINN. Veera Salmi lyfter fram att allt är möjligt när man vågar drömma och släppa taget, och den humoristiska berättelsen om Sorsa Aaltonen får ett extra lyft av Matti Pikkujämsäs fräscha illustrationer. Bild:

Hur kom den här boken till?

– Min dotters bästa kompis bor i höghuset bredvid vårt, och jag har säkert hundra gånger följt henne dit för att leka. I trapphuset finns en spiraltrappa som det är roligt att springa nerför och på vägen har jag sett ett brevinkast där det står Aaltonen Sorsa. Med min fantasi kan jag inte låta bli att fundera på vad den där Aaltonen Sorsa håller på med bakom dörren, och hurdant liv hen lever. Det var sådana här tankar som gjorde att Sorsa Aaltonen ja lentämisen oireet kom till, säger Salmi.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad delas ut till finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

Läsvanor viktiga

Runeberg Junior-priset riktar sig till läsare i åldern 6–9 år, som är en väldigt heterogen grupp läsare. Vissa har inte knäckt läskoden, andra har precis lärt sig läsa och uppskattar illustrationer som stöd och så finns det de som obehindrat läser kapitelböcker. För Veera Salmi var det inte aktuellt att tänka målgrupp när hon skrev boken, men däremot har hon funderat mycket på hur man kan locka barn att bli läsare.

– Jag tror att vuxna måste hjälpa barn att hitta läsning som hobby. Precis på samma sätt som man hjälper barnen att komma i gång med andra fritidssysselsättningar, står och hejar vid hockeyrinken eller kör till pianolektionen, så ska man hjälpa barnet att hitta de rätta och intressanta böckerna ur det rikliga litteraturflödet.

Salmi upplever också att det är en vuxenuppgift att skapa förutsättningar för läsandet, att hjälpa till med att forma läsrutiner. Hon tror också att det är viktigt att högläsning finns med redan i det alldeles lilla barnets vardag. Det räcker med 15 minuter per dag för att få en ljuvlig lässtund tillsammans med sitt barn, och det är inte mycket krävt tycker Veera Salmi.

Jag tror att vuxna måste hjälpa barn att hitta läsning som hobby.

– När läsning är en del av dagsrutinen är det lättare att styra barnet mot självständiga lässtunder i det skedet som han eller hon blivit en tillräckligt god läsare för att läsa själv.

Mer läsning