Någon stal valpen Lellu

BORTA. Den som ser en hund som ser ut som Lellu kan kontakta ägaren Essi Parviainen. Bild: Essi Parviainen

Några tjuvar slog till i Lovisa centrum på söndagen mellan klockan 16 och 17. Hundvalpen Lellu hörde till bytet.

Essi Parviainen och hennes två döttrar stod inför en obehaglig överraskning när de återvände till bilen efter en dansuppvisning i Lovisa centrum på söndagseftermiddagen. Dörrarna var olåsta, och den ena bakdörrens fönster var sönderslaget. Och deras elva veckor gamla valp Lellu stod ingenstans att finna.

Essi Parviainen skrev ett inlägg på Facebook och gjorde en polisanmälan – övertygad om att hunden inte själv hoppat ut efter att någon slog sönder rutan. På måndagseftermiddagen hade inlägget fått stor uppmärksamhet, där bland annat Ilta Sanomat och Yle noterat saken, utöver de många privatpersonerna.

– Jag är överraskad över hur fina och hjälpsamma människor är, säger Parviainen.

Det hela hade på måndagseftermiddagen lett till två tips: någon hade sett en ungefär likadan hundvalp av rasen Alaskan malamute i Sibbo, någon annan hade noterat en skum annons på internet där någon försökte sälja en liknande hundvalp på dålig finska.

– Annonsen var nog gjord med Google translate. Men den försvann sedan, och numret som användes är inte längre i bruk.

Från polisen säger förundersökningsledare Markku Helenius att det är ett extremt ovanligt fall. Han kommer inte ihåg ett enda fall där någon skulle ha stulit en hund från en låst bil. Han är också medveten om de två tipsen.

– Om vi har ett telefonnummer och en kontaktannons så har vi åtminstone något att gå på.

Bilen, som stod parkerad på Bangatan, är inte den enda som utsattes den eftermiddagen. Också en skåpbil fick en fönsterruta sönderslagen.

– Där försvann en handväska.

Essi Parviainen hoppas nu att folk ska hålla ögonen öppna.

– Risken finns att de överger Lellu om de inte lyckas sälja henne, säger Parvinainen.

Det går att nå Parviainen med tips på numret 045-7873 6979.

Mer läsning