Mystiskt ägg sätter fart på små läsares fantasi

– Ta tag i hörnen, så breder vi ut sagotäcket, säger Beatrice Henriksson-Huitula till sina förstaklassare. Lässtunderna i Gammelbacka skola sker på mjukt underlag.

Förväntan hänger i luften när Gammelbackaettorna sätter sig på sagotäcket och en efter en hittar en skön ställning. Mitt i ringen av barn sitter läraren Beatrice Henriksson-Huitula med boken för dagen: Sanna Sofia Vuoris och Linda Bondestams färggranna och läckert illustrerade bok Ägget.

Ägget är en av de nio barnböckerna som nominerats till Runeberg Junior-priset i litteratur. Fyra av böckerna är skrivna på svenska, och det är dem som förstaklassarna i Gammelbacka tagit sig an i egenskap av prisjury.

– Vi har pratat i klassen om vad det innebär att sitta i en jury. Då har man ett uppdrag och kan inte bara luta sig tillbaka och lyssna på boken som läses, utan man måste också tänka efter. Vad är bra med boken och varför? säger Beatrice Henriksson-Huitula.

De nitton eleverna i klassen nickar, nästan unisont. De har förstått att juryuppdraget är ansvarsfullt, att de ska läsa och begrunda.

– Vi ska tillsammans bestämma vilken av böckerna som vi tycker är bäst, sammanfattar Mira Lohmann.

– Alla får rösta på sin egen favorit, tillägger Jakob Lindholm.

Livlig diskussion

Beatrice Henriksson-Huitula börjar läsa och förstaklassarna är direkt med på noterna. De har läst Ägget redan tidigare och ägnat mycket tid åt att diskutera bokens skeenden.

Vi ska tillsammans bestämma vilken av böckerna som vi tycker är bäst.

Huvudpersonerna blåräven Maud Mustelin, musen Brie och minsta kompisen, fladdermusen Lu känns välbekanta, och Gammelbackaettorna nickar igenkännande när Brie deklarerar att hon älskar att hoppa i vattenpussar men att hon inte älskar stövlar.

– På riktigt heter det vattenpöl, säger Venla Lindroos.

– Faktiskt så kan man också kalla det vattenpuss, det är inte som en puss på kinden, förklarar Beatrice Henriksson-Huitula.

Fokus ligger förstås på det mystiska ägget som den sympatiska djurtrion hittar ute på höghusgården. Det ovala föremålet är varmt och pickar. "Oj! Bor det någon där? Någon liten? Hoppashoppashoppas!" ropar vännerna och nu får Maud Mustelin användning för sin spionbok och sitt förstoringsglas.

FAKTA

Runeberg Junior

Nio barnböcker tävlar om Runeberg Junior-priset 2019.

Fyra svenskspråkiga och fem finskspråkiga kandidater läses av åtta barnjurygrupper. Östnyland träffar de små läsarna för att höra deras tankar om de nominerade böckerna och läsning överlag.

Gammelbacka skolas förstaklassare har läst Sanna Sofia Vuoris och Linda Bondestams bok Ägget.

Barnjurygrupperna utser vinnaren och deltar i prisfesten på stadsbiblioteket i Borgå den 4 februari klockan 10.

Runeberg Junior-priset instiftades 2017 av Tidningen Östnyland och Borgå stad. Priset är på 10 000 euro.

Detektivjobb

Trion bestämmer sig för att ta reda på vems ägg det är och börjar med att fråga Lus mormor som bor i första våningen. Där får de inget svar på den konstiga ägghistorian men däremot tipset att kolla hos Brie, det vill säga hos Mössenhielms för där kryllar det av ungar. "Kläcktes jag?" fråga Brie sin hemmapappa med babymat i morrhåren.

Maud brottas också med frågan om hur hon blev till och det visar sig att mamma rödräv hämtade henne från Grannskogen.

– Hon är adopterad, säger Mira Lohmann. Om en mamma inte kan ta hand om barnet så kan det få en annan mamma.

– Det går också att adoptera om man inte kan få barn, tillägger hon.

Om en mamma inte kan ta hand om barnet så kan det få en annan mamma.

Familjekonstellationer

Det märks att man i klassen har diskuterat mycket kring olika slags familjer, och en av eleverna har exempelvis en kompis i granngården som är adopterad – och vars föräldrar tycker lika mycket om honom för det.

Sanna Sofia Vuori närmar sig begreppet familj på ett fördomsfritt och självklart sätt. Det finns olika familjer och olika sätt att få barn och bli förälder på, och det är vardagsrealism i högsta grad när bokens fiktiva höghus befolkas av alla möjliga slags familjekonstellationer – med den traditionella kärnfamiljen inkluderad som en i mängden.

Spänningen trappas upp, spiontrion drömmer om det mystiska ägget och det visar sig att ägget även triggat Gammelbackaettornas fantasi. De har fått rita egna ägg och hitta på hurdana slags individer som kläcks ur ovalerna.

– Ur mitt ägg kom det ut en ekorre som ville leka, säger Aaron Sarinko.

LÄCKRA FÄRGER. Linda Bondestams illustrationer är fantasieggande, färgglada och fulla av fascinerande detaljer. Bild: Kristoffer Åberg

Läckra illustrationer

Förstaklassarna fascineras alldeles tydligt av Linda Bondestams läckra illustrationer med massor av små detaljer.

– Jag tycker att bokens figurer är roliga. Man blir på gott humör av att läsa den, säger Alex Luoma.

– Bilderna är fina och roliga, säger Linn Blomander.

– Det är viktigt för upplevelsen att kunna se hur saker och ting ser ut samtidigt som man lyssnar på berättelsen, säger Mira Lohmann och Wilma Nyqvist håller med.

– Bilderna är viktiga, speciellt om man ännu inte kan läsa så bra, då vet man ändå vad boken handlar om.

Det är viktigt för upplevelsen att kunna se hur saker och ting ser ut samtidigt som man lyssnar på berättelsen.

Harald Magnusson är däremot av motsatt åsikt.

– Hur kan det vara viktigt med bilder? Texten gör ju att man vet vad som händer.[quote text="

Läsglada barn

Gammelbackaettorna har redan lärt sig läsa, men läsvanorna och läshastigheten varierar. En del läser massor på fritiden medan till exempel Konsta Haikonen läser varje onsdag då Kalle Anka dimper ner i postlådan.

Högläsning hör i vilket fall som helst till det dagliga programmet i klassen. Det uppskattas, och så småningom når även berättelsen om ägget sin klimax. Mysteriet får en lösning; det färggranna ägget tillhör flamingoparet Roseus som fått det efter en lång väntan och bjuder in till äggkläckningsfest.