Mystiska svängar kring brevlåda

INGEN FÖRKLARING. Posten kan inte ge en förklaring på mysteriet vid Gamla Kungsvägen 2. Bild: Tora Mattheiszen

Harriet Nuutti noterade att brevlådan vid Gamla Kungsvägen 2 inte tömts på länge. Hon kunde ha plockat ut de översta kuverten och till och med adresserna syntes.Postens distributionschef Hannu Salo säger att hans utredningar visar att lådan tömts varje vardag.– Det stämmer ju inte alls, säger en frustrerad Nuutti.

Redaktionen har under den senaste tiden fått några påringningar beträffande överfulla brevlådor i Borgå. Bland annat Harriet Nuutti skulle förra veckans torsdag returnera en liten, tunn bok som också skickats till henne via Posten och närmaste brevlåda för henne ligger vid Gamla Kungsvägen 2.

– Det var väldigt svårt att få försändelsen att rymmas – inte för att den var för stor utan för att lådan redan var proppfull med post. Jag fick använda rejäl kraft för att lyckas.

Synliga adresser

Hon säger att en oärlig person lätt kunde ha fiskat upp andras kuvert ur lådan, eftersom en del låg så nära öppningen att till och med adresserna var läsbara.

– Alldeles tydligt hade brevlådan inte tömts på länge. Jag har använt samma låda i åratal och aldrig tidigare har den varit full. Folk skriver ju dessutom inte så mycket brev och kort nu för tiden.

På brevlådan står det att lådan töms varje vardag klockan 15.

På måndagsmorgonen tar Nuutti kontakt med ÖN, som ringer upp Posten. Hannu Salo, som basar för distributionen i Nyland, förklarar att alla lådor nog töms dagligen, om någon slarvar syns det omedelbart i Postens uppföljningssystem. Han säger också att brevlådor ibland kan verka fulla, men det beror på att den påse som finns i lådorna kanske har lagts dit en aning slarvigt, någon försändelse kan också ha hamnat på tvären.

Samma dag vid middagstid kollar Harriet Nuutti läget på nytt av purt intresse och hittar den försändelse hon postat veckan innan överst i lådan. Samma kuvert som synts föregående torsdag ligger kvar överst. Följande dag är brevlådan ändå tömd och Nuutti är säker på att tömningen har att göra med samtalet från ÖN.

"Obegripligt"

ÖN kontaktar Hannu Salo på nytt, nu är det tisdag, och han kan inte förklara vad som hänt. Då han snabbt försöker granska Postens kontrollistor hittar han inte ens den aktuella brevlådan.

– Jag ska undersöka saken, vi tar nog alla klagomål på fullaste allvar, intygar han.

Följande morgon återkommer han för att berätta att den chaufför som ansvarar för tömningen av bland annat den aktuella brevlådan nu hörts och de rätta kontrollistorna har också hittats. Enligt chauffören och listorna har tömningen skett i normal ordning, inget avbrott har förekommit.

Då ÖN upplyser Salo om att saken kollats av andra och att det också finns ett fotobevis, om än suddigt, på att Harriet Nuuttis försändelse fanns kvar i lådan flera dagar efter att hon lagt dit den och att samma också gällde andra kuvert, vet han inte vad han ska säga.

– Jag kan inte förklara det här, tyvärr. Men det kan ju hända att den lilla boken blivit hängande längst uppe och att chauffören bara fått med sig annan post...

Harriet Nuutti sväljer inte alls Salos funderingar.

– Nu blir jag riktigt arg. Både jag och min man såg ju med egna ögon att brevlådan var överfull i många dagar och att också andra kuvert än mitt eget låg kvar.

Handlar om förtroende

Hon suckar att tömning av brevlådor ju inte är världens största och viktigaste sak, men visst ska människor kunna lita på att den post de skickar hanteras rätt.

– Inte ska den få ligga kvar i lådor hur länge som helst, dessutom så, att vem som helst kan knycka den. Posten har ju rätt nyligen minskat på antalet brevlådor och det är knappast för mycket begärt att de som fortfarande finns kvar ska skötas rätt.