Mystiska fotproblem pinade Kantele – men i FM ska det bli rekord

TILLBAKA. Viktor Kantele är ute efter karriärens andra FM-medalj på 110 meter häck. Bild: Mikael Finell

Häcklöparen Viktor Kantele hade en lovande inomhussäsong och den nya häcktekniken funkade bra. Men då utomhussäsongen skulle börja sade benen stopp.

Det är alltid jobbigt för en idrottare då olyckan är framme och man skadar sig. Ännu värre är det då smärtan finns där och blir bara värre men diagnosen förblir ett mysterium. Där har vi Viktor Kanteles säsong i ett nötskal.

Häcklöparen Kantele hade en ypperlig inomhussäsong som gav bevis på att hans hastighetsegenskaper förbättrats märkbart. De rejäla förbättringarna på rekorden både på den släta och häckprydda 60-meterssträckan bådade riktigt gott inför sommaren 2018.

Men sedan började känningarna i benen. Och efter ett lyckat sista träningsläger i Portugal blev det ännu värre.

– Jag hade känningar i akillessenorna. Efter flera tester blev klart att det handlade om en inflammation vid senan. Jag var tvungen att vila i sex veckor men smärtorna upphörde inte. En kortisonbehandling hjälpte till slut, berättar Kantele.

I och med att benen spelar en rätt central roll i häcklöpningsträning blev det en hel del kompletterande träning, som vattenlöpning och rörlighetsträning, för 21-åringen under skadeuppehållet. I SFI-mästerskapen i Jakobstad blev det äntligen dags att säsongsdebutera.

På hundringen tangerade Kantele personbästa 10,98 och på den korta häcksträckan stannade uret i det bästa loppet av två på 14,34.

– Jag var inte nöjd, men inte heller missnöjd. Det var ju ändå säsongsöppningen. Loppet var inte riktigt rent, säger han.

Sju steg

I Kalevaspelen förväntar sig Kantele inget mindre än nytt personbästa, som ännu i dag skrivs 14,16. Inomhussäsongens goda tider med den nya tekniken där man tar sju steg före första häcken i stället för åtta ger hopp om en ordentlig rekordförbättring.

– Inomhustiden (7,98 på 60 m häck) motsvarar en tid omkring 14 sekunder. Målet är att löpa nytt personbästa och om jag lyckas med det ska det räcka långt, säger Kantele.

Kantele, regerande FM-trea, är definitivt med i medaljstriden i Jyväskylä. Stor guldfavorit är EM-klara Elmo Lakka som i år löpt 13,69, men bordet är dukat med två övriga medaljer.

Före säsongen drömde Kantele till och med om en plats i EM i Berlin. Vem vet vad som hade hänt om han fått en hel säsong men i nuläget känns kvalgränsen 13,85 något utopisk.

– Jag utesluter inget, säger Kantele som ändå förhåller sig realistisk till den tuffa EM-gränsen.

Att Kantele sannolikt inte får göra sin stortävlingsdebut på seniornivå gör honom ändå inte besviken.

– Tvärtom. Jag har blicken fäst på slutet av säsongen. Där finns junior-FM, Nordiska/Baltiska mästerskapen, Sverigekampen... Det finns ännu många bra tävlingar kvar.