Mysdeckare om bloggare och nättroll

Eva Frantz första bok i deckarserien om polisen Anna Glad riktar sig mer till en kvinnlig läsekrets med insikter i livsstilsbloggande än vänner av hårdföra kriminalromaner.

"Nu ska jag berätta om ålderdomshemmet, om ålderdomshemmet tycker jag inte", så sade Hans Alfredssons klassiska revygubbe på rymmen från ålderdomshemmet.

Om mysdeckare typ Eva Frantz Blå villan tycker jag inte. För att själva kärnan i en thrillerroman borde handla om sjuka psyken och ond bråd död men i stället hamnar ondskans och alla dess uttrycksformer i bakgrunden för lifestylebloggaren Becca, den äktenskapskrisande äldre kriminalkommissarien Anna Glad, de elakt kommenterande nättrollen Magica och Forneus och ett livslevande skogstroll som egentligen är en snäll farbror.

I deckarvärlden föredrar jag hellre Jo Nesbø, Åke Edwardson eller Henning Mankell. Det är förstås en smaksak. Men så blev det sagt.

För en läsekrets av yngre, modernare snitt, med de små grå intrimmade på ett dagligt bloggande och Facebook-kommenteringar, ljuder antagligen Eva Frantz nya deckare av idel hemlandstoner. Och handen på hjärtat, visst innehåller boken också en del spänning, en lämplig portion logiskt polisarbete och en grabbnäve humor som höjer läsvärdet, allt mys och pådyvlad "vardagsrealism" till trots.

Klatschigt

Efter en klatschig inledning där den populära inrednings- och livsstilsbloggaren Becca i Blå villan hittas i en blodpöl – nedslagen och skuren med fruktkniv (!) – börjar en jakt och psykologisk profilering på förövaren med småstadspolisen Anna Glad och 50+ kollegan Rolf Mårtensson som galjonsfigurer.

Beccas femåriga lillgamla son Bruno, som fanns i villan under dådet och gav sig iväg för att söka hjälp i nattens mörker, blir en viktig men svårforcerad kugge i undersökningarna. Samma gäller diverse bloggare som hotat Becca, och som snart dissekeras med ljus och lykta. Småningom framträder en bild av den verkliga Rebecca, vad hon fått utstå i sin barndom och vilka som fortfarande anser sig ha orsak att hata henne.

Med tanke på att polisen mer eller mindre kört fast i sina undersökningar verkar upplösningen litet väl enkel. Den äger rum under en förhörssituation där mördaren utan omsvep bekänner precis allt. Litet större bearbetning av avslutningen hade självfallet ökat på trovärdigheten.

FAKTA

Blå villan

Författare: Eva Frantz, f. 1980. Journalist på YLE Vega, tv-programledare för De Eurovisa. Debuterade 2016 med deckaren Sommarön.

Romanen är utgiven hösten 2017 på Schildts & Söderströms, 252 sidor.