Myndigheterna övar kring Hästholmen

HÄSTHOLMEN. Myndigheterna övar bland annat på evakuering kring kärnkraftverket. Bild: Kristoffer Åberg

Trettioåtta organisationer deltar i övningen där tre skolklasser evakueras i övningssyfte.

Vart tredje år måste räddningsverket och relevanta myndigheter och organisationer öva på räddningsplanen och evakueringar omkring kärnkraftsverket i Lovisa. I år, den 27 april, är det dags igen.

I övningen deltar trettioåtta organisationer, däribland Östra Nylands räddningsverk, Fortum och Räddningsinstitutet. Planeringsgruppens ordförande, brandingenjör Mika Kynsijärvi, säger att få om ens någon kommer att lägga märke till övningen.

Vi övar bland annat på vad som händer när man tar emot de evakuerade.

– Det är en kartövning till största delen. Det enda konkreta är att vi evakuerar ett klassrum i tre skolor, alltså tre klassrum. Det betyder att ett par bussar åker omkring i staden.

Vilka skolor det handlar om eller vart eleverna förs är inget som Kynsijärvi vill avslöja för att inte försämra övningen.

– Vi övar bland annat på vad som händer när man tar emot de evakuerade. De aktuella skolorna, liksom eleverna och deras föräldrar vet när det händer och vart de åker. Det blir en utflykt för eleverna.

Övningen pågår en dag och testar bland annat organisationernas ledningsförmåga, samarbetsförmåga, hur väl man lyckas starta aktiviteterna och hur bra man är på att få en överblick över händelserna.