Musikhusets kör gör storverk i Sibbo kyrka

KONSTNÄRLIG LEDARE. Musikhusets kör under ledning av Nils Schweckendiek framför Sergei Rachmaninovs Vigilia i Sibbo kyrka på söndag. Bild: Marco Borggreve

Musikhusets kör gästspelar i Sibbo kyrka med Sergei Rachmaninovs Vigilia, storverket för kör som baserar sig på den ortodoxa kyrkans nattliga gudstjänst med samma namn.

Vigilia firas ofta före en stor högtidsdag och när Musikhusets kör tar sig an Sergei Rachmaninovs körverk är tidpunkten välvald. Söndagen den 18 mars firas Maria bebådelsedag och det är mindre än en vecka till påsken. Rachmaninovs Vigilia kallas inte för inte ett storverk med sina femton sånger, som framförs a cappella av kören samt av två solister (tenor och alt) som också är medlemmar i kören.

I den ortodoxa kyrkan är instrument förbjudna och körledaren Nils Schweckendiek ser det som en orsak till att den rika och mångsida sångtraditionen som frodats inom kyrkan. Vigilia är tekniskt mycket krävande med mångsidiga texturer som fördelar sig på upp till elva stämmer, och utöver det ska till exempel basarmas register sträcka sig över två och en halv oktav.

Det har krävt mycket av koristerna i Musikhusets kör att öva in helheten där nio delar bygger på traditionell rysk kyrkomusik – bland annat monofona znamenni-melodier – och de resterande är nya kompositioner där Rachmaninov härmade gamla melodislängar.

Sergei Rachmaninov tonsatte Vigilia för lite mer än hundra år sedan (1915), och det på bara två veckor. Körverket grundar sig till stora delar på den ryska ortodoxa kyrkans traditioner och utifrån tidpunkten kan man se verket både som en fosterländsk gest och som en andlig motvikt till krigets barbari: Ryssland gick med i första världskriget genom att attackerar Ost-Preussen i augusti 1914.

Bara några år efter uruppförandet, 1918 i samband med oktoberrevolutionen, förbjöds all andlig musik och först på 1980-talet sjöngs Vigilia följande gång inför publik. Nils Schweckendiek, som forskat i verket, har visserligen noterat en skivinspelning från 1965 med den statliga Sovjetiska akademikören, men bandet var avsett enbart för export- och forskningsbruk.

Uppförandet av Vigilia är en storsatsning av Musikhusets kör och verket framförs tre gånger; den första för två veckor sedan i Träskända kyrka, på söndag i Sibbo och på palmsöndagen i Musikhuset i Helsingfors.

Sergei Rachmaninovs Vigilia op. 37 uppförs i Sibbo kyrka söndagen den 18 mars klockan 19.

Musikhusets kör uppträder under ledning av konstärliga ledaren Nils Schweckendiek.

Fritt inträde, programbladet kostar 10 euro.

Verket tar cirka en timme att framföra.

Mer läsning