Musikens natt firar tjugo

A CAPELLA. Vokalensemblen Lumen Valo har specialiserat sig på renässanstidens kyrkomusik. I samband med Musikens natt uppträder de också med några medeltida stycken samt med modern, inhemsk musik. Bild:

Sommarserien Musik i Borgå domkyrka kulminerar på traditionellt sätt på torsdag med Musikens natt. Publiken bjuds på två konserter av världsklass.

– Den allra första Musikens natt ordnades i Borgå domkyrka samband med att staden firade sitt 650-årsjubileum, och eftersom evenemanget gjorde succé så fortsatte vi. Det är tjugo år sedan i år, säger kantor Mikael Helenelund från Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Inför jubileumsåret har man slimmat programmet. I stället för att, som under tidigare år, ordna konserter för såväl barn som vuxna samt avrundat med nattmässa, har man nu satsat på två huvudkonserter med musiker av världsklass.

Musikens natt inleds med den vokalensemblen Lumen Valo – en av de främsta i Finland – som specialiserat sig på att framför storslagna kyrkomusikaliska verk. Repertoaren sträcker sig från medeltida tonsättare som Guillaume de Machaut vidare till senrenässansen kanske mest produktiva och mångsidiga kompositörer, Orlando di Lasso, och till barocken och en av kyrkomusikens största namn, Heinrich Schütz.

– Lite av romantiken smygs också in via Sergej Rachmaninovs Vigilia, säger Helenelund.

Inhemskt nutida

Dessutom har de nutida finländska tonsättarna Arvo Pärt och Mikko Sidoroff en framträdande plats i helheten.

– Jag tror det blir en fin helhet. Domkyrkan är från 1400-talet och eftersom musiken framförs a cappella så kan man säga att det är musik som är gjord för kyrkan, som klingar extra bra i de gamla valven.

Den andra konserten är en liedkonsert med internationellt renommerade mezzosopranen Monica Groop. Pellingesommarboaren ordnade hon för ett par veckor sedan den allra första upplagan av kammarmusikfestivalen Pellinge musikdagar och den som missade hennes skönsång har chansen på torsdag i Borgå domkyrka.

Kangas gör Kuula

Det som ursprungligen skulle bli en utpräglad liedhistoria växte till sig och på Groops begäran fick pianisten Gustav Djupsjöbacka sällskap av altviolinisten Tiila Kangas i en del av styckena. Bland annat tolkar de flera av Johannes Brahms stycken med altviolinstämma medan till exempel några av Toivo Kuulas kompositioner framförs instrumentalt på altviolin och piano.

– Det blir en liedkonsert med några instrumentala partier, säger Mikael Helenelund.

Monica Groop sjunger bland annat Maurice Ravels Fem grekiska sånger, musik av Yrjö Kilpinen och några sånger av Jean Sibelius som avrundning – publiken får njuta av pärlor som På verandan vid havet och Var det en dröm.

Mellan konserterna ställer arrangörerna Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta till med buffé på kyrkbacken. Publiken kan smälta intrycken från den första musikhelheten samt tanka sött, salt och drycker inför den avslutande konserten.

I Borgå domkyrka torsdagen den 25 augusti.

Klockan 19. Vokalensemblen Lumen Valo uppträder med en repertoar som sträcker sig från medeltiden via renässansen till nutida, inhemska tonsättare.

Klockan 20.45 Liedkonsert med mezzosopranen Monica Groop, altviolinisten Tiila Kangas och pianisten Gustav Djupsjöbacka.

Fritt inträde, programhäftet kostar 5 euro och gäller båda konserterna. Buffé på kyrkbacken mellan konserterna.

Mer läsning