Musiken ljuder i Domkyrkan i sommar

Bild: Ksf Media

Borgå domkyrkas sommarkonsertserie bjuder igen på gratiskonserter varje torsdagskväll. Musikaliskt är utbudet i år ovanligt brett.

Serien inleds av två körkonserter: Öppningskonserten den 6 juni är samtidigt öppningskonsert för den nordiska ungdomskörfestivalen Norbusang. I konserten uppträder tre körer: Finlands ungdomskör, Musta lammas och Nidarosdomens jentekor. En vecka senare står Finländska Kammarkören i turen med ett finländskt och nordiskt program.

Också seriens avslutning den 29 augusti bjuder på körsång, denna gång av den rivigare sorten med gospelkören Tulus från Jyväskylä. Vänner av vokalmusik kan ytterligare se fram emot två datum: den 27 juni framförs sånger om Bibelns kvinnor och den 5 augusti låter sig sånggrupperna Suden aika och Frida inspireras av folkmusik.

I utbudet ingår i år två orgelkonserter: den 20 juni spelar Marina Väisä från St Petersburg och den 22 augusti är det Matti Vaakanainen från Kotka som trakterar Domkyrkans förnämliga orgel.

Duo-konserterna är i år hela fyra till antalet: De spännande kombinationerna tuba & orgel och ackordeon & orgel (4 juli respektive 11 juli) kompletteras av de mera traditionella violin och orgel/piano och flöjt och piano (1 augusti resp. 8 augusti). Bland ensemblerna märks ännu trion KiPiKa, som 25.7 spelar barockmusik på violin, cello och luta.

En av sommarens höjdpunkter blir konserten 18 juli som ordnas i samarbete med Emsalö musikfestival. På programmet står en Mozartsymfoni och Beethovens trippelkonsert med orkestern La tempesta från Schweiz och tre solister av världsklass: Linda Hedlund, violin, Claude Hauri, cello, och Ruya Taner, piano.

Sammantaget är det alltså en mångsidig och högklassig serie sommarkonserter som församlingarna bjuder på. Och liksom tidigare spelar kantorerna orgelkvarter i Domkyrkan alla tisdagar och torsdagar kl. 12 i juni juli och augusti.

Arrangörer för konserterna och orgelkvarterna är Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta. Fritt inträde.

Mer läsning