Musiken ljuder i Borgå domkyrka hela sommaren

ORGELKVARTER. Minna Wesslund och de andra kantorerna i församlingarna i Borgå bjuder på orgelmusik varje sommartisdag och -torsdag kl. 12. På torsdagskvällarna blir det konsert i domkyrkan i juni, juli och augusti. Bild: Ksf-arkiv

Borgå domkyrkas sommarkonsertserie bjuder också i år på en rad mångsidiga konserter. För första gången får man också en hel symfoniorkester på besök.

Borgå domkyrka fylls av musik så gott som alla sommartorsdagar med start klockan 19. Det är Borgåförsamlingarnas traditionella sommarkonsertserie som får en fortsättning också i år – precis som tidigare med konserter för alla smakinriktningar. Kammarkören Gloria under ledning av Seppo Murto är först ut och bjuder på musik från länderna kring Östersjön den 7 juni.

Serien omfattar två solorecitaler som tidsmässigt placerar sig mot slutet av sommaren i månadsskiftet, juli-augusti. Först ut den 26 juli är organisten Tomi Satomaa som tar sig an kompositioner av Bach med anledning av tonsättarens 333-årsjubileum. Veckan därpå är det harpspelaren Vuokko Ahtilas tur att spela Bach, men hon spelar även Haydns, de Fallas och Smetanas musik.

Två till antalet är också barockensemblerna som uppträder i Borgå domkyrka. Ombra Sonora ägnar sin konsert den 14 juni 14 åt kvinnliga italienska barocktonsättare, medan Ensemble Un'altra ondata bjuder lyssnarna på Wiendruvor från 1600-talet. Datumet för den senare konserten är 28 juni.

Duokonserter

Duokonserterna är däremot tre till antalet. Inför midsommar bjuder solisten Jere Martikainen och pianisten Fanny Söderström på finländsk musik och den 19 juli står musik av Brahms, Piazzolla och Williams på programmet i sällskap med Duo Kirovski. Den makedoniska duon består av Ljubisa Kirvski på violin och Maja Kirovska på piano, och konserten ordnas i samarbete med Emsalö musikfestival som ordnas samma helg. Torsdagen efter skolstarten i augusti bjuder flöjtisten Erica Nygård och organisten Niels Burgmann på ett program som de kallar Flöjternas mystik.

Flöjtarna ljuder i domkyrkan också den 12 juli då flöjttrion WaCava leder lyssnarna till flöjternas trädgård. Konserten för samman musikverk med anknytning till växtvärlden. Saxofonkvartetten The Saxtronauts spelar å sin sida på temat "If Bach knew sax", och det vankas Bacharrangemang av olika slag. Musikseriens stilpalett breddas ytterligare med bluegrassensemblen Jussi Syren And The Groundbreakers som står på tur den 5 juli.

Symfonikonsert

För första gången får sommarkonsertserien besök av en hel symfoniorkester. Den 23 augusti intar Helsinki Metropolitan Orchestra under ledning av Sasha Mäkilä Borgå domkyrka. Publiken får njuta av Sibelius andra symfoni och Brahms violinkonsert. Solist är Jukka Merjanen.

Serien avslutas sista veckan i augusti med Claude Debussys sällan framförda kantat Den förlorade sonen. Verket uppförs av tenoren Ville Salonen, sopranen Ilona Jokinen, basen Jukka Kotilainen och organisten Ilpo Laspas.

Det är fritt inträde till sommarens konserter (i samband med symfoniorkesterbesöket säljs det programblad á 10 euro) och samma gäller även orgelkvarterna som man kan lyssna till i Borgå domkyrka sommartisdagar och -torsdagar klockan. Det ä församlingarnas kantorer som trakterar orgeln.

Arrangörer för konsertserien och orgelkvarterna är Borgå svenska domkyrkoförsamling och Porvoon suomalainen seurakunta.