Musiken klingar på torget i sommar – ny stadsfestival tar hela raden inhemska toppartister till Borgå

MILJONREGN. Miljoonsade har hört till de finska favoritbanden sedan slutet på 1980-talet. Gruppens senaste singel Jääkarhu, pähkinä ja rakkaus släpptes hösten 2018. Bild: Pressbild

Efter en paus på ett år drar det igen ihop sig till somrig musikfestival i Borgå. Stadsfestivalen går under namnet Porvoo Soi och bakom satsningen finns ett evenemangsbolag som ordnar musikevenemang runtom i landet.

Borgå torg livas upp med musik i slutet av juni när den två dagar långa stadsfestivalen Porvoo Soi ordnas för första gången. Festivalen hämtar en lång rad inhemska toppartister till torget i Borgå, och den 26–27 juni brakar det loss.

Kammarorkestern Avantis Sommarmusik får med andra ord en poppigare utmanare när Chisu, Eppu Normaali, Antti Ketonen, Kolmas nainen, Miljoonasade, Neon 2, Suvi Teräsniska, Maija Vilkkumaa och Arttu Wiskari drar i gång förstärkarna i centrum.

– Jag tror att festivalerna snarast stöder än tävlar med varandra. Det är kanske inte riktigt samma publik som lockas av Avanti respektive Porvoo Soi, säger vd Riki Huhtala på RH-Entertainment.

PÅ HEMMAPLAN. Chisu, Christel Roosberg, är bekant för många Borgåbor. Hon hör till artisterna som uppträder på nya stadsfestivalen Porvoo Soi som ordnas på Borgå torg i slutet av juni. Bild: Pressbild

Blickarna på Borgå

Evenemangsbolaget har tidigare ordnat soi-evenemang bland annat i Träskända, Salo och Villmanstrand och enligt Huhtala var man nyfiken på att göra en satsning också i Borgå.

Varför just Borgå?

– Det kändes som att det saknades en musikfestival av det här slaget i Borgå, så vi tog kontakt med stadens evenemangsplanerare och föreslog ett samarbete. Tanken är att festivalen inte ska bli en engångsföreteelse, och lyckas det första Porvoo Soi enligt förväntningarna så har vi option på en fortsättning, säger han.

Det kändes som att det saknades en musikfestival av det här slaget i Borgå.

Varför valde ni torget som festivalplats?

– Vi har bra erfarenheter av att ordna festivaler på torg, och det känns fint att hämta musiken till den absoluta stadskärnan, säger Riki Huhtala.

Han ser många fördelar med torgplaceringen.

BEKANT. Eppu Normaali hör till den inhemska poprockgräddan och har varit publikmagnet under flera tidigare gästspel i Borgå. I sommar är dags för ett kärt återseende. Bild: Pressbild

Nytta och nöje

– Publiken gillar att festivalområdet inte ligger långt utanför centrum. På det här sättet kan åskådarna till exempel utnyttja restauranger, kaféer och affärer utanför själva området. Det är en fördel också för lokala företagare, säger han. Torget är bra för oss och för alla andra.

Två dagar lång stadsfestival med musik, ordnas på torget i Borgå den 26–27 juni. Åldersgräns 18 år.

Sammanlagt elva artister (varav nio namn är klara) uppträder. Portarna är öppna båda dagarna klockan 15–01.

Artisterna fredagen den 26 juni är: Chisu, Antti Ketonen, Kolmas nainen och Maija Vilkkumaa.

Artisterna lördagen den 27 juni är: Eppu Normaali, Miljoonasade, Neon 2, Suvi Teräsniska och Arttu Wiskari.

Biljetterna kostar 39,90 för en dag, 69,90 för två dagar och fås via Ticketmaster och lippu.fi.

Biljettsläpp är i dag den 4 februari.

Har ni ett publikmål?

– Jag är inte helt säker på torgets kapacitet, hur mycket folk som får plats. Får vi in 2 500 personer per festivaldag, 5 000 personer totalt så är det hyvä meininki, toppenbra, säger Riki Huhtala.

RH-Entertainment har även tidigare ordnat Soi-festivaler i städer av Borgås storlek, och Huhtala tror att det inte blir något problem att få folk på fötter. Som ett exempel nämner han Salo där stadsfestivalen Salo Soi var slutsåld när den ordnades för första gången förra sommaren.

Får vi in 2 500 personer per festivaldag, 5 000 personer totalt så är det hyvä meininki.

Järvenpää Soi drog för sin del en publik på över 10 000 personer.

Festivalplatsen är en sak för sig; det allra största dragplåstret är förstås artisterna och banden. Nio namn är redan klara för Porvoo Soi och namnet på ytterligare två artister publiceras den första mars.

Utöver levande musik kommer festivalområdet på torget i Borgå också att bjuda på andra festivalobligatorier, det vill säga mat och dryck samt fanprodukter.

Det går att köra en- eller tvådagarsbiljetter till Porvoo Soi. Biljettsläpp är i dag.

MELODISK. Suvi Teräsniska med sina vackra finska schlagerballader har en trogen publik och hennes album har sålt i över 300 000 exemplar. Det senaste, Sinä olet kaunis, kom 2016. Bild: Pressbild

Mer läsning