Musikaliskt mångsidig höst stundar

NY PÅ JOBBET. Johanna Fernholm blev i somras vald till biträdande rektor för verksamhetsställena i Lovisa och Sibbo. Fernholm är flöjt- och röstpedagog och kommer bland annat leda den nystartade kören Roströster. Bild: Kristoffer Åberg

Ny årstid betyder även att ett nytt läsår drar i gång på Borgånejdens musikinstitut. Den kommande höstterminen för med sig ny verksamhet, ny personal och många musikkvällar.

Omkring 2 500 elever studerar klassisk musik, pop och jazz på Borgånejdens musikinstitut. I våras sökte över tusen personer till musikinstitutet. Till den grundläggande musikutbildningen sökte 235 personer, varav 68 antogs.

– Det var ett stort antal sökande till piano. Det andra mest populära instrumentet var gitarr och sen var det ett trevligt antal som sökte till trummor och cello, säger rektor Felix von Willebrand.

Utöver grundläggande musikundervisning erbjuds även musikskolverksamhet, orkester- och körverksamhet.

– Den 24 augusti är det möjligt för barnfamiljer att komma och pröva på hur det är att vara i musikskolan. Man hinner också ännu anmäla sig till höstens grupper, säger biträdande rektor Maire Aakko.

En av höstens nyheter är Dansande muskare, vilken som namnet redan antyder förenar musik med dans. Den nya kursen förverkligas i samarbete med dans- och musikskolans lärare och dansskolan Tanssiva Porvoo. Det finns babygrupper och olika barngrupper i åldrarna 1-6.

Ett annat nytt inslag är den åtminstone tvåspråkiga kören Roströster.

– Det är för vuxna som alltid tänkt att de inte kan sjunga. Kören har alltså en låg tröskel där vem som helst är välkommen. Den börjar 6 september på Konstfabriken och man kan ännu anmäla sitt intresse om man vill med, säger Aakko.

Ny på jobbet

Den nytillträdda biträdande rektorn Johanna Fernholm är inne på sin andra arbetsvecka på Borgånejdens musikinstitut. Fernholm valdes till tjänsten i somras och har tidigare arbetat vid Vanda musikinstitut.

– Vi sökte medvetet efter en svenskspråkig biträdande rektor för våra verksamhetsställen i Lovisa och Sibbo. Det är också ett tecken på att vi tillsammans med hennes hjälp vill fortsätta stärka vår svenskspråkiga musikundervisning, säger von Willebrand.

Fernholm är flöjt- och röstpedagog och sångare. Hon kommer bland annat leda den nystartade kören, Roströster.

– Det här är en stor livsförändring för mig och jag ser bara positivt på allt. Det verkar som allt är möjligt här i Borgå. Jag vill att institutet ska vara öppet för alla och nu har jag märkt att det är så, säger Fernholm.

Borgånejdens musikinstitut har även fått tillskott av Niklas Mellberg som blir ny gitarrlärare.

– Vi är jättenöjda med en tvåspråkig lärare, då gitarr har varit på uppgång hos oss när det gäller efterfrågan, säger von Millebrand.

En konsertrik höst

Hösten bjuder även på ett fullspäckat och varierande konsertutbud. Utöver elevkonserterna bjuder klassikerserien på fyra stora konserter som i höst hålls i Borgå Domkyrka. I oktober har man även möjlighet att njuta av den spanska barockoperan Los Elementos på Konstfabriken. Konsertserien "Toner i Konsthallen" bjuder på gitarr- och kammarmusik. En annan höjdpunkt i höstprogrammet är Lied-konserterna där publiken får möjlighet att se Petri Lindroos och Camilla Nyland sjunga varsin konsert.

Fakta

Om musikinstitutet

Mer information om det kommande läsåret finns på hemsidan: http://www.borga.fi/lasaret-2016-2017