Musikalisk familj i skön samklang

STÄMNINGSFULLT. Vokalgruppen Romberg bjöd på en välsjungen och vacker julkonsert i Borgå domkyrka. Bild: Jannica Grönroos

Den omtyckta finlandssvenska vokalgruppen Romberg spred julstämning under sin julkonsert i Borgå domkyrka. Julkonserten ges i ytterligare tre omgångar; andra kyrkor som gästas före jul är Ekenäs kyrka, Ingå kyrka och Sibbo kyrka.

Rombergs är en sångensemble bestående av familjemedlemmar Romberg av vilka Christa Katter, Christer Romberg, Christoffer Romberg, Jenna Romberg och Elna Romberg denna gång äntrade scenen. Under julkonserten i domkyrkan uppförde de allt från femstämmig a cappella sång till duetter och solosång.

På repertoaren fanns både självskrivna låtar med kristna budskap samt traditionella julsånger och psalmer. Många låtar härstammade från det kritikerrosade debutalbumet Jul från 2009 och uppföljaren Jul igen som utges i samband med konsertturnén runtom i Svenskfinland.

Rombergs fick förstärkning av en tremannaorkester bestående av Rob Dominis, Sampo Tiittanen och Juhana Kiiski. Under konserten var orkestern placerad bakom flygel och pelare framme i domkyrkan. Det hade varit trevligt att kunna se upphovsmännen bakom den levande musiken – jag saknade att få betrakta orkestern speciellt under de instrumentala delarna. Det är visserligen praktiskt svårt att rymma alla på scenen, men det hade bidragit väl till underhållningen under konserten.

Superb a cappella-sång

Vokalgruppens musikaliskt höga nivå framkom speciellt i de låtar Rombergs framförde som femstämmig a cappellagrupp: Winterwonderland, It's the Most Wonderful Time of the Year och Let It Snow. Här talar vi om näst intill superb a cappella-sång. Balansen mellan stämmorna var utmärkt och melodin kom väl fram. Rombergs sjöng med inlevelse och verkade njuta av att musicera tillsammans; a cappella-låtarna fick gruppmedlemmarna att slappna av på scen och uppträda med glimten i ögat.

Barnstjärnan Christopher Romberg, bekant från sångtävlingen Tenavatähti år 1991, sjöng solo i låtarna med fyllig, mörk röst. En stämningsfull, stillsamt vacker Jul, jul, strålande jul uppfördes likväl a cappella. I Det ringer nu till julefest uppfördes välklingande sång av samstämda röster till orkestermusik.

Jag vill speciellt nämna Christa Katter som utmärkte sig som sopransolist i Stilla natt och i sin självskrivna låt Tänd ditt ljus. Hon sjöng hårresande vackert med fint vibrato. Som ljudteknisk kommentar kan dock nämnas att hon förde mikrofonen aningen långt ifrån sig på de högst klingande tonerna, som därmed hördes sämre än resten av sången.

Förbryllande ljudteknik

Något som förbryllade mig en aning var ljudtekniken. I en kyrka med bra akustik såsom Borgå domkyrka kändes de ljudförstärkare som användes aningen överflödiga. Stundvis drunknade sångarna i den instrumentala musik som spelades ur högtalarna på rätt så hög ljudnivå.

De självskrivna låtarna var högklassiga och smalt bra in i den övriga repertoaren. Christer Romberg uppförde sin låt Tack ska du ha med känsla; låten växlade fint med nyanser och hade många musikaliska lager då den bjöd på både akustiskt gitarrspel och bandmusik.

Musikalisk mångsidighet

Rombergs uppvisade hur en enad familj kan vara en styrka; det är fantastiskt att det kan finnas så stor musikalitet i en och samma familj. Rombergs stöttade och verkade stolta över varandra. Personliga mellantal bidrog till en familjär stämning och Rombergs scenuppträdande föreföll väldigt naturligt.

Rombergs gjorde de traditionella julsångerna till något eget, om det så var i form av julmedleyn eller jazzinslagen i Giv mig ej glans som avslutade konserten. Att gruppmedlemmarna har en varierande musikalisk bakgrund i allt från klassiskt, pop och rock till blues och jazz var påtagligt, men endast i en positiv bemärkelse. Det gav vokalgruppen möjlighet till den variation som fanns under konserten och bidrog till ett rikt sound när vokalgruppen var samlad på scen.

Som extranummer bjöd Rombergs in publiken att sjunga Härlig är jorden tillsammans med dem.

Vokalgruppen Romberg uppträder i Sibbo kyrka torsdagen den 22 december klockan 19.30.

FAKTA

Julkonsert

Vokalgruppen Rombergs julkonsert i Borgå domkyrka 19.12.2016 kl. 19

På scen: Christa Katter, Christer Romberg, Christoffer Romberg, Jenna Romberg och Elna Romberg.

Tremannaorkester: Rob Dominis, keyboard och piano, Sampo Tiittanen, bas, Juhana Kiiski, trummor samt Rasmus Forsman, ljudteknik.