Museum kring Hurriganes kan möta på motstånd

Remu Aaltonens legendariska lägenhet vid Ågatan 12 får ny ägare. Men enligt husets aktieägare är det inte fritt fram att göra om vindsvåningen till museum, vilket köparen ämnar göra.

Henry "Remu" Aaltonen, sångare i Hurriganes, bodde i det röda stenhuset vid Ågatan i Borgå i över tjugo år. Numera bor han i Helsingfors och lägenheten har varit till salu i några veckor.

– Vi hade ett tiotal intresserade köpare och har nu fått in ett bra bud. Vi kanske får avtalen färdiga redan den här veckan, säger Kasimir Baltzar, Aaltonens mäklare.

Användningen av lokalen kommer eventuellt vara i stil med Airbnb. Men jag vet inte mera än så.

Den röda byggnaden, även kallad Slottet, har en anrik historia. Kejsar Alexander I har bland annat övernattat i huset en gång i tiden. Eftersom vindsvåningen är svår att renovera så att den lämpar sig som bostad, planerar den nya köparen att göra den till ett Hurriganes-museum.

– Remu gillade idén eftersom det handlar om kulturhistoria. I övrigt kan jag inte uttala mig om museiverksamheten. Den nya ägaren kommer att planera helheten tillsammans med Remu, säger Baltzar.

Förutom museet planerar köparen även att hyra ut Aaltonens tidigare tvårummare, "Remu-sviten", för kortare vistelser.

– Användningen av lokalen kommer eventuellt vara i stil med Airbnb. Men jag vet inte mera än så, säger Baltzar.

Bild: Arkiv/Leif Weckström

Ännu okänd köpare

Baltzar är förtegen beträffande köparen. Han avslöjar varken vem det är, varifrån hen kommer eller till vilket pris bostaden säljs. Remu Aaltonen är också väldigt förbehållsam vad gäller planerna.

– Det är en granne som planerar köpa stället, säger han men berättar inget mer.

Riku Stenroos och Roger Stjernvall, som äger fastigheter i bland annat Gamla stan, dementerar att de skulle vara bostadens köpare.

Vinden är nu ämnad för att vara ett lager. Man kan inte förvandla platsen till ett museum så där bara.

Museiverksamheten oklar

Trots att ägarbytet verkar fortskrida är det inte alldeles enkelt att göra om vindsvåningen till museum. För att göra ändringar i bostaden måste dessutom alla delägare i bostadsaktiebolaget vara med på noterna.

– Vinden är nu ämnad för att vara ett lager. Man kan inte förvandla platsen till ett museum så där bara.

Hen får medhåll av ytterligare en aktieägare.

– Det gäller inte bara museiverksamheten, utan likaså korttidsuthyrningen. Funktionsförändringar i bostaden måste godkännas av bolagsstämman, och i det här fallet godkänns de kanske inte.