Museitåget Valtteri kommer till Borgå

NOSTALGI PÅ RÄLSEN. Museitåget Valtteri består av fyra trävagnar och drivs framåt med ett diesellokomotiv. Bild: Finlands Järnvägsmuseum

I år har järnvägsentusiasterna i östra Nyland chansen att åka till museidagen i Hyvinge med stil.

På morgonen den 7 augusti anländer museitåget Valtteri till järnvägsstationen i Borgå för första gången. Det består av fyra renoverade trävagnar från olika tidsepoker, bland annat från 1940- och 1950-talen.

Uppehållet i Borgå blir ändå inte långvarit för vid niotiden startar tåget, framdrivet av dieselloket Dv16 2026, mot Finlands järnvägsmuseum i Hyvinge där den årliga museidagen ordnas. På vägen stannar tåget i Kiala, Hax, Hindhår och Nickby samt i Kervo, Träskända och Jokela. Man kan stiga på vid vilken station som helst. I kafévagnen serveras drycker och tilltugg och resenärerna kan också besöka salongsvagnen som en gång i tiden tillhörde bergsrådet Walter Ahlström.

Framme i Hyvinge kan besökarna bland annat bekanta sig med ång- och diesellok samt dressiner på bangården från 1870-talet.

Biljetter kan köpas via Finlands järnvägsmuseums nätbutik eller ombord på tåget. Mera information om evenemanget på järnvägsmuséets webbsida.

Mer läsning