Museiintendent Jaana Toivari-Viitala är död

IN MEMORIAM. Lovisa stadsmuseums intendent, egyptologen Jaana Toivari-Viitala, avled i fredags efter att ha drabbats av en plötslig sjukdomsattack. Bild: Arkivbild

Lovisa stadsmuseums intendent Jaana Toivari-Viitala, är borta. Den 1964 födda egyptologen dog i fredags efter en plötslig sjukdomsattack.

Lovisabon Jaana Toivari-Viitala (1964–2017) var finländsk egyptolog. Hon tog magisterexamen i egyptologi vid Helsingfors universitet och disputerade i Nederländerna, vid universitetet i Leiden. I en intervju har hon berättat att hennes intresse för det forntida Egypten väcktes då hon som tonåring läste Mika Waltaris Sinuhe Egyptiern.

Senare blev Toivari-Viitala ansvarig för avdelningen för egyptolog vid Helsingfors universitet samt forskare inom ramen för det av universitetet i Leiden drivna projektet kring Deir-el Medina. Hon ledde även den största Nordiska arkeologiska utgrävningen i Egypten sedan 1960-talet.

I bergen ovanför Konungarnas dal i Luxor höll Toivari-Viitala också i trådarna för den första finländska arkeologiska utgrävningen i Egypten. Fokus låg bland annat på männen som byggde faraonernas gravar; hon var med om att gräva fram och dokumentera de fornegyptiska kungliga gravbyggarnas arbetshyddor.

I en intervju i Hufvudstadsbladet (18.8.2009) berättade hon att fornegyptiernas tankar om det underbara eviga livet efter döden gav henne tröst och kraft.

Toivari-Viitala har gett ut flera böcker på temat Egypten, Muinaisegyptiläinen kuolleiden kirja (2001) och Kirjeitä muinaisesta Egyptistä (2004) samt översatt Leslie och Roy Adkinsin bok Pieni hieroglyfikirja.

Sedan 2005 fungerade Jaana Toivari-Viitala som ordförande för Egyptologiska Sällskapet i Finland. År 2014 blev hon museiintendent på Lovisa stadsmuseum och sedan 2016 tog hon även över som konstnärlig ledare för kulturcentret Almska gården i Lovisa.