Mus, vildsvin och orm intar Konsthallen

MÖTE. Valter Vildsvin möter ormen Lola som är nyfiken på sina nya omgivningar i Kotteby. Dockteaterpjäsen Reetu och Lola – Ormar i Kotteby visas i Konsthallen på måndag. Bild: Jore Puusa

Världens viktigaste publik, för att låna Borgå stads kulturtjänster, det vill säga barnen och alla barnasinnade kan spetsa sig på ett sceniskt äventyr i dockteaterns värld. Måndagen den 9 januari fungerar Konsthallen som skådeplats för Dockteater Ofelias gästspel Reetu och Lola – Ormar i Kotteby.

Reetu och Lola är en ny dockteaterpjäs, skriven av Nina-Maria Häggblom, om rädslan för det okända. Det finländska samhället står inför en stor förändring i och med det ökande antalet invandrare och flyktingar som anländer till vårt land. Här spelar barnen en stor roll: hur kommer barn från en annan kultur att förhålla sig till den finländska kulturen, och hur kommer finländska barn att förhålla sig till dem? Arbetsgruppen har samlat material bland annat med hjälp av berättarverkstäder för barn i förskoleåldern.

Ormarna Reetu och Lola representerar det okända. De är hungriga efter sin långa och omtumlande resa från Ormön. Lola är ivrig att bekanta sig med Kottebyborna, men Reetu är ängslig – tänk om de inte tycker om ormar? För regin står Borgåbon Salla Leino och dockorna är skapade av dockteaterkonstnären Anne Lihavainen, som för övrigt har sin ateljé vägg i vägg med Konsthallen, i Konstfabrikens konstnärskorridor.

Pjäsen, med en längd på cirka 45 minuter, har tidigare visats bland annat på Svenska Teaterns Amos-scen. Åldersrekommendationen är från 3 år och uppåt. Det kostar 2 euro att se pjäsen.

Observa att den som vill se dockteaterpjäsen måste anmäla sig på förhand till kulturproducent Katarina Broas, 040–489 9920 eller katarina.broas@porvoo.fi. För mera information kontakta Konstfabrikens info, tfn 010–231 8200.