Mumie på vift i mångkulturellt Helsingfors

DEL TRE. Det hemliga sällskapet Apassit är tillbaka i Tapani Bagges äventyrsbok Katoava muumio som är nominerad till Runeberg Junior-priset. Precis som i de tidigare delarna i serien är det Carlos da Cruz som står för de fantasieggande illustrationerna. Bild: Mikaela Holmberg

Tapani Bagges äventyrsbenägna och listiga barngäng är tillbaka i en ny spännande bok. Den här gången är det en mumie lös i Helsingfors och illustratören Carlos da Cruz får ta ut svängarna bland annat på Sandudds begravningsplats.

Spänning, humor och en rejäl dos historia, det är framgångskonceptet för Tapani Bagges bokserie om det hemliga sällskapet Apassit (apacherna) som löser mysterier i 1910-talets Helsingfors. Många unga läsare har ryckts med i äventyren och fått stöd för läsningen via Carlos da Cruz uttrycksfulla illustrationer i fyrfärg.

I första boken jagade man en spökhäst, senast klarade de unga detektiverna upp stölden av ett ovärderligt Fabergé-ägg och nu har man händerna fulla med gäckande Bastet-statyer, osande sarkofager och nattvak vid egyptologen Georg August Wallins grav på Sandudds begravningsplats.

Precis som i de tidigare delarna är det ett historiskt Helsingfors som fungerar som fond för händelserna i Katoava muumio. Den andra utlöparen heter Egypten och via en utställning på Ateneum presenteras en samling egyptiska artefakter för läsaren, däribland en äkta mumie som inte är så stationär som man kunde önska.

Bild:

Hur föddes den här boken?

– Illustratören Carlos da Cruz och jag har redan under en längre tid samlat på idéer och möjliga händelseplatser för Apassit-serien. Huvudpersonerna har vi ju redan, och den här gången valde vi Egypten som huvudtema och begravningsplatsen på Sandudd som händelseplats. När jag ännu upptäckte att forskningsresenären Georg August Wallin en gång i tiden hämtade med sig en äkta sarkofag från Egypten till Finland så började berättelsen forma sig, säger Tapani Bagge.

Smältdegel

För Bagge var det också viktigt att lyfta fram det mångkulturella Helsingfors som det såg ut i början av 1900-talet. Därför valde han att ta med personer av judisk härkomst och även låta stadens ryska inslag komma fram. Som exempel kan man nämna fru Andrejeff som kokar te i sin samovar i bakrummet till sin antikaffär.

Det talades mycket svenska i den tidens Helsingfors, och det är en aspekt som Tapani Bagge också velat markera i berättelsen.

När jag ännu upptäckte att forskningsresenären Georg August Wallin en gång i tiden hämtade med sig en äkta sarkofag från Egypten till Finland så började berättelsen forma sig.

– Jag har undersökt gamla tidningar på webben, jag har läst fackböcker om Egypten och det historiska Helsingfors och dessutom har jag tittat på gamla fotografier och samlat dem för Carlos att använda som inspiration. Dessutom passade jag också på att friska upp minnet av händelseplatserna i boken, säger Bagge.

Barnlitteraturpris instiftat av tidningen Östnyland och Borgå stad, det första priset delades ut 2017.

Priset tilldelas en finländsk barnbok med berättelser på svenska eller finska för barn i åldern 6–9 år.

Syftet med priset är läsfrämjande, målet är att öka barnens läslust.

Det fjärde Runeberg Junior-priset delas ut i Borgå i anslutning till Runebergsdagen, torsdagen den 6 februari 2020.

Prissumman är på 10 000 euro.

Tänkte du på målgrupp när du skrev?

– Apassit-serien läses av barn i åldern 6–12 år men i och för sig har jag också hört att vuxna läst böckerna. När jag skriver barnböcker tänker jag i allmänhet på hurdana böcker jag själv tyckte om att läsa när jag var barn, det ska vara både spänning och humor. Dessutom tycker jag att storyn ska berättas via handling och via dialog.

Katoava muumio är nominerad till Runeberg Junior-priset 2020 som delas ut till en inhemsk barnbok för läsare i åldern 6–9 år. Grundtanken är att öka barns läslust och samtidigt ge barnlitteraturen ett lyft.

Hur är det, Tapani Bagge, har du några tips för att få barn att läsa mera?

– Jag har inga magiska tricks att komma med. Man måste bara skriva sådana böcker som barn tycker är roliga att läsa.

I vår utkommer den fjärde delen i serien om apacherna. Temat för Rautamiehen arvoitus är Halleys komet.

Mer läsning