MTV: Harkimo lämnar sitt parti i eftermiddag

Harry Hjallis Harkimo. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Enligt uppgifter till MTV kommer samlingspartisten Harry "Hjallis" Harkimo att lämna partiet. Det spekuleras i att han är i färd med att grunda ett helt nytt parti tillsammans med bland andra SDP:s före detta partisekreterare Mikael Jungner.

Harkimo kallar till pressinformation i eftermiddag. Enligt uppgifter till MTV ska det då vara för att meddela om att han lämnar Samlingspartiet.

Det nya partiet som eventuellt är i görningen, eller rörelsen, som Helsingin Sanomat kallar det, har som avsikt att förnya de sätt som människan kan påverka politiken. Enligt HS ska målet för det nya partiet vara riksdagen redan i nästa val. Det blivande partiet ska representera marknadsliberalerna och spekuleras kunna locka väljare som tidigare röstat på Samlingspartiet.

Harkimo har själv varken bekräftat eller avfärdat att det blir ett helt nytt parti, men två andra inblandade namn i gruppen ska vara Samlingspartiets Elina Lepomäki och De grönas Antero Vartia, skriver Satakunnan kansa. Vartia ska ha avfärdat påståendet på Twitter.

Enligt uppgifter till Yle ska Harkimo berätta mera om planerna i dag, medan Jungner säger att han inte kommenterar saken före helgen. Jungner var tidigare medlem i Socialdemokraterna men lämnade partiet i fjol då han ansåg att det inte längre representerade de värderingar som gjorde att han en gång anslöt sig.

Riksdagsledamoten Elina Lepomäki har tidigare gått ut med att social- och hälsovårdsreformen inte borde föras vidare i sin nuvarande form, och att hon därför tänker rösta emot regeringens lagförslag.

Harkimo har öppet kritiserat social- och hälsovårdsreformen och ett nytt utbrytarparti skulle sätta ytterligare tryck på regeringen.