Mozarts storverk framförs i domkyrkan

DIRIGERAR. Eric-Olof Söderström, till vardags kantor i Borgå svenska domkyrkoförsamling, leder Lojo stadsorkester och Borgå oratoriekör då Mozarts mässa i c-moll framförs i Borgå domkyrka på långfredag. Bild: Kristoffer Åberg

Mozarts mässa i c-moll KV 427 framförs i Borgå domkyrka på långfredag. Det fyrdelade verket från 1783 är komponerat för orkester, kör och fyra sångsolister: två sopraner, en tenor och en bas.

W. A. Mozart tog intryck både av J. S. Bachs och G .F. Händels körverk samt av italiensk musik när han tonsatte mässan i c-moll. Det sägs att mässan kom till dels som en bröllopsgåva till Mozarts unga fru Constanze, dels som ett försök att lugna ner hennes far som ilsknat till då giftermålet genomförts i hemlighet.

Mozarts mässa beskrivs ofta som ett den tidens storverk i och med att det, med sitt mångsidiga och rikligt ornamenterade tonspråk, skiljer sig märkbart från övrig kyrkomusik komponerad på slutet av 1700-talet. Tidens anda var att simplifiera kyrkomusiken och på order från regenthåll kortade man också ner på mässornas längd för att den vägen göra dem lättare för folket att förstå.

Mozarts mässa i c-moll räcker en timme trots att verket, precis som kompositörens själamässa, är ofullbordat. Senare har delar fogats till mässan av andra tonsättare.

I Borgå domkyrka framförs Mozarts stormässa av Lojo stadsorkester och Borgå oratoriekör under ledning av Eric-Olof Söderström. Kärnan i oratoriekören bildas av församlingarnas kammarkörer som samlats till en enda stor helhet just med mässan i åtanke. Mikael Helenelund står för körinstuderingen.

Som solister hörs landets främsta tolkare av barockmusik och nutida sånger: sopranen Tuuli Lindeberg, mångsidiga mezzosopranen Melis Jaatinen, lyriska tenoren Jere Martikainen och den från operascenerna bekanta basen Heikki Orama.

Biljetterna till konserten kostar 20/17 euro och fås via netticket.fi samt via servicekontoret Kompassen. Biljetter kan också köpas kontant vid dörren, en timme innan konserten börjar. Arrangörer är Borgånejdens musikinstitut i samarbete med Porvoon suomalainen seurakunta och Borgå svenska domkyrkoförsamling.

Borgå domkyrka fredagen den 30 mars klockan 16.