Motorcyklar kan kila ut torghandlare

BÄSTA TIDEN. Christoffer Lindberg säger att han brukar ha flest kunder mellan klockan 10 och 13 under lördagarna. Så därför skulle det kännas surt att stänga redan klockan 11 nästa lördag. Bild: Alexandra Karlsson

Nästa lördag anländer motorcykelklubben Goldwing Club Finland till Borgå torg. Följden är att torghandlarna ska ha packat ihop sitt pick och pack senast klockan tolv. Det här har väckt stort missnöje, men staden jobbar på en kompromiss.

Estelle och Christoffer Lindberg står under presenningen vid sitt försäljningsstånd i småregnet på Borgå torg. Framlagda i lådorna ligger morötter, potatis och lök och trots vätan dyker en och annan kund upp då och då.

Det var nyligen som Borgå stad meddelade att mellan 200 och 250 Honda Goldwing-entusiaster kommer att inta torget lördagen den 23 juli och Chrisoffer Lindberg säger att det inte alls låter trevligt.

– Staden har meddelat att vi får sälja fram till klockan 11 och senast klockan tolv ska torget vara tomt. Det är synd för julilördagarna är våra bästa försäljningsdagar. I mitten av sommaren är många människor på semester och sover länge på morgonen så de kommer kanske till torget först klockan 10. Då blir det inte mycket försäljningstid kvar.

Staden har meddelat att vi får sälja fram till klockan 11 och senast klockan tolv ska torget vara tomt. Det är synd för julilördagarna är våra bästa försäljningsdagar.

Ett dåligt år

Martin Veit på Gårdsbageriet Veit är inte han heller nöjd.

– Det har varit ett dåligt år hittills och ser ut att bli värre, konstaterar han och påpekar att han själv brukar sälja på torget endast på fredagar och lördagar.

Christoffer Lindberg efterlyser ett liknande system som under till exempel Borgådagen. Då har torgförsäljarna samsats på ena halvan av torget medan det ordnats evenemang på den andra. Han har hört rykten om att staden försöker ordna plats åt torgförsäljarna längs cykelbanorna som löper ungefär över torget och han tycker det skulle vara en bra nödlösning.

Bild: Alexandra Karlsson

Förhandlingar på gång

Underhållsmästare Hannu Pirttinokka på Borgå stad bekräftar ryktet.

– Nu på måndag ska jag förhandla med arrangörerna för motorcykelevenemanget. Jag hoppas att åtminstone de torghandlare som säljer säsongsprodukter ska få plats vid kanten av torget. Trångt skulle de bli, men om man tänker positivt kunde det bli en riktigt fin torgstämning. Jag kan som sagt inte lova något ännu, vi får se hur det går. Men jag hoppas att alla ska kunna vara nöjda.

Samlingen i Borgå är en del av den internationella Goldwing sommarsammankomsten som ordnas mellan den 21 och 24 juli.