Motorcykelgäng stöder mobbade Sibbopojken

Förövarna och offret har kopplingar till högstadieskolorna i Nickby. Bild: HBL-arkiv

Motorcykelgänget Tornados fick nervösa blickar när de följde den misshandlade pojken till skolan på torsdagen. På centralkriminalpolisen uppger man att gänget har samröre med grovt kriminella mc-gäng.

Misshandelsfallet i Sibbo tog sig en konstig vändning på torsdagen när motorcykelgänget Tornados MC blandade sig i genom att föra den misshandlade pojken till skolan.

Sipoon Sanomat, som var först med att skriva om händelsen, uppger att gängmedlemmarna inte vill uppträda med namn eller ansikte. Tidningen citerar en av medlemmarna som säger att mobbningen måste sluta och att de vill att den misshandlade pojken ska få gå i skolan i lugn och ro.

Tidigare på morgonen hade gänget lämnat sin hemstad Salo för att åka hem till pojken och föra honom till skolan. På bilden ser man fyra västbeklädda män stå med ryggen mot kameran.

Händelsen kommer efter det uppmärksammade fallet i Nickby där en femtonårig pojke misshandlades av en grupp pojkar i ungefär samma ålder som han själv.

Att mc-gänget Tornados blandar sig i är inte problemfritt. Kriminalöverkommissarie Rabbe von Hertzen på Centralkriminalpolisen säger till Östnyland att gänget kan beskrivas som ett sorts stödgäng till Cannonball - ett grovt kriminellt belastat motorcykelgäng.

I det här fallet undrar han också vilken nytta västarna ska ha i närheten av skolan. Mc-västen uppfattas allmänt ha symboliskt värde som signalerar beredskap till våld.

– Det är ett sorts hot såsom jag ser det, att man möter hot med hot. Det är den springande punkten. Vad behövs västarna till när man ska föra en pojke tryggt till skolan? Vad vill de poängtera? Att om det händer något åt pojken så går det illa för er. Så ska det inte gå till i ett rättssamhälle.

Kriminalkommissarie Leif Malmberg på Borgåpolisen vill inte kommentera gängets inblandning annat än på ett allmänt plan.

– Upprätthållande av allmän ordning och säkerhet är polisens uppgift och arbetet görs med de befogenheter lagstiftaren gett polisen. Polisen vill påpeka att diverse privata ingrepp till och med kan vara straffbara. Polisen kommenterar inte i detta skede den privata aktören, skriver Malmberg i ett mejl.