Motiv ur det undermedvetna

Heljä Wallensköld målade på kort tid femton målningar inför utställningen i Galleri Hörnan. ”Det var ett nöje att måla. Så är det minsann inte alltid”, säger hon.

När bildkonstnären och grafikern Heljä Wallensköld tackade ja till inbjudan att ställa ut i Hörnan i Konstfabriken hade hon två månader tid på sig att få ihop materialet. Med tanke på den snäva tidtabellen är det en imponerande helhet hon sammanställt.

Utställningen är en blandning av österländska och nordiska landskap, alla sprungna ur hennes undermedvetna.

– Målningarna föddes ur resor jag gjort i mina egna tankar. Vyerna jag ser i mitt inre har ingen verklig förankring utan är helt och hållet mina egna skapelser, sammanfattar Wallensköld.

Motiven består bland annat av ödsliga bergslandskap, grottor, orientaliska byggnader och nordisk arkitektur. I varje landskapsmålning finns en liten knutpunkt, en byggnad eller en öppning i ett berg, som vid sidan av ett vackert färg- och formspråk fångar betraktarens blick.

– Jag kan inte måla abstrakt. Det måste finnas en idé bakom. De enskilda detaljerna finns med för att ge en tydligare bild av landskapens proportioner, förklarar hon.

Färgerna styr

Vattenmotivet löper som en röd tråd genom målningarna. Wallensköld utnyttjar på ett fint sätt vattenytorna för speglingar och kontraster. Målningen Översvämning som kunde vara en vy från ett vårligt landskap i Österbotten är med sina vackra färger och genomtänkta motiv särskilt lyckad. På den reser sig en gammal lada med mansardtak som majestätiskt över vattenmassorna som för att säga: mig rår du inte på.

Heljä Wallensköld vill helst överlämna tolkningen av målningarna åt betraktaren. Hon vill heller inte sända ut några särskilda budskap med sin konst. Viktigast för henne är färgerna och förmedlingen av en idé eller en vy.

– Min konst är inte ställningstagande. Däremot hoppas jag gärna att mina målningar väcker känslor och tankar hos utställningens besökare. Det är möjligt att flyktingar som bor i Borgå skulle känna igen någonting tryggt och trivsamt från sina hemländer i mina målningar. Jag får hoppas att de hittar hit.

Heljä Wallenskölds utställning pågår till den 13 mars.