Motion på mångsidigt sätt

SPÄNNANDE SPEL. Curling med plastredskap visade sig vara en rolig sport. Johan Aaltonen, andra från vänster, tillsammans med studiekamrater och medlemmar från reumaföreningen. Bild: Carita Liljendahl

En dag utomhus med lite annorlunda men roliga lekar och spel arrangerades för personer med funktionsnedsättningar i Lovisa.

När Östnyland kom till idrottsplanen strax efter lunch hade barngrupperna lämnat planen. Några representanter från reumaföreningen fanns på plats och senare på eftermiddagen anlände en grupp vuxna med olika funktionshinder.

– Vi har haft toppenväder, säger Johan Aaltonen som är en av dem som planerat dagen. Egentligen har det varit nästan lite för varmt. Mot slutet av förmiddagen inverkade värmen lite på koncentrationsförmågan.

Aaltonen är blivande idrottsinstruktör från Arcada i Helsingfors. Med sig på aktivitetsdagen hade han studerandena Jens Lehtinen, Oscar Sundström, Kasper Simberg och Sebastian Meriheinä från samma skola. De hade alla fem planerat motionsevenemanget tillsammans med Karolina Hovi från Lovisa stads fritidsväsende.

– Det här utgör en del av vår praktik, säger Aaltonen. Vi har själva ganska fritt fått välja hur vi vill förverkliga den. Ett annat alternativ hade varit att arrangera en gymnastikstund på ett äldreboende.

Aaltonen och hans studiekamrater tycker att motionsdagen var väldigt givande. Tanken med dagen var att visa att även personer med funktionsnedsättningar kan känna rörelsens glädje och lära sig motionera på ett mångsidigt sätt.

På idrottsplanen i Lovisa hade de lagt ut olika redskap och spel. Här kunde man testa på precisionskast med ärtpåsar mot en hink eller med självhäftande bollar mot en tavla. På programmet stod också curling med plastredskap på löpbanan, bowling med käglor och volleyboll med strandboll. Den grenen var ganska svårspelad då vinden tog tag i bollen, men av skratten att döma hade alla roligt ändå.

– I fjol hade vi en liknande motionsdag men då var enbart staden arrangör, säger idrottsinstruktör Karolina Hovi.