Mot Kina med nytt bränsle i tanken

F1-HELG. Filip Roms (bilden) och Sami Seliö jagar framgång i Kina. Bild: F1H2O

VM-serien för F1-motorbåtar fortsätter under veckoslutet i kinesiska Harbin. Mad-Croc Baba Racings duo Sami Seliö och Filip Roms styr mot Kina med högt självförtroende.

Bränsleskandalen som skakat F1-båtarnas VM-serie de två senaste tävlingshelgerna är över. Bränsleleverantören som skaffade bränslet till Frankrikes och Portugals GP gjorde en miss och bränslet F1-båtarna använde orsakade att flera motorer gick sönder.

Tvåfaldiga världsmästaren Seliö hade sönder tre motorer, samma öde led regerande världsmästaren Philippe Chiappe.

– Tiotals motorer gick sönder. Det nya bränslet var annorlunda och arrangörerna bytte ut det till det gamla bränslet varefter inga motorer pajade, berättar Seliö som kom tvåa den senaste VM-helgen efter att ha fått starta från första rutan.

– Pole positionen var en positiv grej men det hör till det förflutna, säger Seliö.

Deltävlingen i norra Kina i Harbin är den första på orten. Säsongens lopp har präglats av svårt väder och Seliö hoppas att Harbins GP kan köras i bra väderförhållanden.

– Hoppas vädret är normalt och att maskinen håller.

Roms har ny motor

Filip Roms, som kom 13:e i Portugal, led också av det dåliga bränslet. Det ledde till en misslyckad helg. I Kina har Roms en splitterny motor – och rätt bränsle. Före Portugals GP, i tävlingen i Frankrike, visade Roms att han är i form då han kom tvåa. Förväntingarna före helgen är höga.

– Det är en snabb bana och jag måste hitta farten redan på träningarna. I Kina ska jag vara närmare nivån i Frankrike än den i Portugal, säger Roms.

Fotnot: Säsongens fjärde deltävling körs på söndag, tidskvalet på lördag. Loppet startar klockan 10.00 på söndag och kan ses på Nelonen Pro.

Ställningen i VM-serien för F1-motorbåtar efter tre tävlingar:

1. Alex Carella, Italien 42 poäng

2. Philippe Chiappe, Frankrike 40

3. Shaun Torrente, USA 36

4. Jonas Andersson, Sverige 18

5. Filip Roms 17

6. Sami Seliö 15

Mer läsning