Mot bluesens vagga

UNDERHÅLLNING PÅ VÄG. Långtradarchauffören Nancy fick dagens överraskning när en del av kören spontant uppvaktade henne med My Evaline. Bild: Bo Ingves

Runebergskören har precis återvänt från sin två veckor långa turné i USA.

Efter några tusen kilometer i buss, övernattningar på obskyra hotell i vilda Mellanvästern i USA och konserter på kvällarna, förstår man artister som förfaller till ett ohälsosamt leverne. Turnélivet sliter nämligen inte endast på bussens säten.

Runebergskörens alla konserter genomfördes med hedern i behåll trots att hostandet ökade kontinuerligt under turnéns andra vecka. En viss manspillan gick inte att undvika på några konserter och för de mera småkrassliga gällde det att vårda stämbanden.

Showstoppern på konserterna visade sig vara Seppo "Paroni" Paakkunainens Dalvi duoddar luohti (Vinterfjällets jojk), med ett karismatiskt lappjojksolo av Patrik Hettula. Varje gång sången uppfördes gav publiken extra rungande ovationer.

– Pappa är från Kittilä och lär ha samiska anor. Jag har varit mycket i Lappland genom åren och det kändes helt naturligt att dra jojksolot, säger Hettula.

Succé

Den fjärde konserten, i Marquette i Michigan, var en veritabel succé med ett nästan fullsatt Reynolds Hall i Northern Michigan University. Publiken var i så hög grad med på noterna att det var svårt för kören att slita sig loss för en välförtjänt cocktail på hotellet.

Den var egentligen en extra konsert som i våras hade initierats av Helsingforsbördiga Bodil Sodergard (f. Nordman) när hon hörde att Runebergskören skulle vara i faggorna på hösten.

– Konserten överträffade alla mina förväntningar och jag kommer väl aldrig att riktigt återhämta mej efter den här serenaden, sade hon efter Ljuva flicka till hennes ära.

Efter en vilodag i turiststaden Mackinaw City, som ligger vid foten av en mäktig bro med Lake Huron på ena sidan och Lake Michigan på den andra, styrde körens chaufför Ivan fören i riktning mot Detroit. På vägen passerades den ökända staden Flint, som stoltserar med USA:s högsta kriminalitet i efterskalven av nedlagda bilfabriker i regionen. Inga landsvägsrövare försökte dock stoppa bussen.

På den näst sista konsertorten Farmington Hills, en välbärgad stad nära Detroit, var det däremot lugna puckar, orten är en av de tryggaste i USA. Konsertplatsen Finnish Cultural Center ekade av Finlandsrelaterade minnen och bland den entusiastiska publiken hördes en hel del finska.

Blues is king

Den sista anhalten på turnén var Chicago. Under den första kvällen i stan sällade sig en stor del av kören till en mängd andra turister på bluesklubben Buddy Guy's Legends. Den kvinnliga bluessångaren och -gitarristen Ivy Ford rockade loss under högljutt bifall av kören.

Som socker på botten äntrade själva Buddy Guy scenen och berättade att hans gamle vän, blueslegenden Eddie Boyd (död 1994) hade levt sina sista decennier i Finland. Att världen är liten visas av att körens eminenta dirigent Teppo Salakka hade deltagit i en gospelinspelning som inkluderade Boyd bland musikerna.

Turnéns sista konsert gick i fredags i North Park University i en förort till Chicago och blev något av en arbetsseger för den lite turnétrötta kören.

Lämpligt inför hemfärden på lördagen förbyttes varm sol mot kallt regn och storm när kören förgäves väntade på den bokade och betalda bussen i downtown Chicago. Slutligen for en rad taxibilar, med mer eller mindre hederligt taxerande chaufförer, mot flygplatsen.

Konserten i Marquette kan ses och höras i sin helhet som podcast på adressen https://www.facebook.com/touchoffinland

Mer läsning