Mörskomtjej spelar Mowgli på Lurens

DJUNGELFLICKA. Emilia Nikkanen, 17, spelar huvudrollen som Mowgli i sommarens pjäs Djungelboken på Lurens. Bild: Mats Tuominen

Regissören Oskar Silén har utsett sommarens djuriska gäng på Lurens. Emilia Nikkanen från Mörskom gestaltar djungelbarnet Mowgli i musikalversionen av Djungelboken som har premiär den 1 juli.

Emilia Nikkanen, 17, är nykomling på Lurens sommarteater. Redan i fyra somrar hon varit engagerad i teaterverksamheten och över den tiden har hennes roll förändrats en hel del. Hon började som påkläderska och i sommar spelar hon huvudrollen som Mowgli i Lurens pjäsversion av Rudyard Kiplings klassiska berättelse Djungelboken.

– Jag blev jätteöverraskad och jätteglad då jag fick höra att rollen som Mowgli är min. Jag har aldrig haft en så stor roll tidigare, någonsin. Det är stort ansvar och kräver mycket att spela huvudrollen. Samtidigt är jag av den åsikten att alla roller är lika viktiga på Lurens. Alla behövs.

Djungelboken som spelas på vridscenen i sommar är en version som Helsingforsbon Robert Hedengren format speciellt för Lurens. I den är det djungelflickan Mowgli som lever bland vargarna i djungeln, men inte riktigt känner sig bekväm med sin flock. Hon vill höra till, vara likadan som alla andra, men inte heller mötet med människor känns helt rätt.

Hitta sin plats

– Mowgli försöker hitta var hon hör hemma och det är en känsla som är bekant för en tonåring. Det är jättespännande att försöka hitta sin egen plats i livet och att spela ut känslorna på scenen hjälper mig också i mitt eget liv. Vad vill jag göra? Hurdan ska jag vara? Det är inte så lätt att hitta sin plats, säger Emilia Nikkanen.

Det är en dröm som gått i uppfyllelse.

Hon upplever rollen som Mowgli som en stor utmaning, men ser med tillförsikt fram emot sommaren – och en arbetsam vår före det. Utöver Lurensövningarna är hon sysselsatt med Liljendalrevyn där hon gör en rad olika roller.

Hur hinner du med allting?

– Nog hinner man när det är så roligt. Teater är en passion för mig, säger hon.

På Lurens, liksom i Liljendal, har hon sällskap på scenen av sin mamma, Katarina Nikkanen som gör rollen som panterhonan Bagheera. Det är första gången som mor och dotter spelar mot varandra.

– Det ska bli väldigt intressant att spela mot mamma, tidigare har vi spelar sida mot sida. Men vi är så goda vänner att det inte blir några problem. Den enda jag får akta mig för i pjäsen är att inte av misstag byta till min vanliga roll som dotter.

Hela menageriet

Tom Pallas, en av veteranerna på Lurens, ses i rollen som den rundlagda björnen Baloo. Joonas Vartiainen gör den halte tigern Shere Khan, Bosse Lindfors gestaltar varghövdingen Akela och som ormen Kaa ses Tanya Ryynänen. Dessutom kommer det att krylla av apor och vargungar i pjäsen; de spelas av ungdomar och barnskådespelare.

Lurens Djungelboken kommer också med nyskriven musik av Lovisakompositören Markus Fagerudd, som i fjol gjorde de musikaliska arrangemangen till Annie Mästerskytten. För i sommar har han lovat skapar en färgsprakande musikmix som rymmer allt från house och etno till svängiga Bollywood-rytmer. Nytt för i år är att Mirella Pendolin-Katz hjälper till med sånginstuderingen, och en annan nykomling på Lurens är danspedagogen Susanna Karvinen vars specialområde är street- och showdans.

Textilkonstnären Tina Karvonen, som i fjol sågs för första gången i Lurenssammanhang, står för djungelvarelsernas dräkter. Det lär inte blir traditionella djurdräkter, utan inspirationen till kostymerna hämtas delvis i det mänskliga flockbeteendet.

För regin står Oskar Silén som i fjol debuterade på Lurens med Annie Mästerskytten. Djungelboken i Silénsk tappning målas upp som ett färgsprakande party med spektakulära sång- och dansnummer varvat med känsliga scener.

Mer läsning