Morsdagsmat från nio länder

SNART DAGS FÖR FEST. En del av gänget bakom morsdagsfesten. Karin Blomqvist, Sara Idris Yonis, Chantal Nyirabirege, Damilare Oyemakinwa, Taina Valkeavirta, Marianne Green, Aye Aye Aung, Sabrina Kuusiniemi, Abadi Macharka och Khamael Aloanda. Bild: Carita Liljendahl

Den mångkulturella morsdagsfesten blev en succé då den arrangerades första gången i fjol. Lördagen den 7 maj är det dags igen.

För två år sedan blev Marianne Green från Borgå bekant med Sabrina Kuusiniemi som kommer från Tanzania. En gång då de träffades sa Sabrina att det finns så många invandrarkvinnor som mest sitter ensamma hemma. Hon önskade att man kunde arrangera en fest eller ett evenemang där Borgåbor och invandrare fick lära känna varandra. Så föddes idén om en morsdagsfest för hela familjen. En fest som skulle ha både mammorna och maten i fokus.

– Jag blev väldigt överraskad av hur väl festen togs emot i fjol, säger Marianne Green. Stämningen var fin och många mötte upp.

Om maten har stor betydelse i många länder har även mammorna en hög status. I invandrarnas kultur visar man uppskattning åt en mor och hon bemöts med respekt

Festen arrangeras dagen innan mors dag så att de som vill fira den riktiga morsdagen hemma på söndag kan göra det.

I många kulturer är maten viktig. Sabrina Kuusiniemi tillägger att även sång och dans hör till. Det är viktigt att umgås och att inte ha bråttom då man äter.

På festen serveras mat och efterrätter från Nigeria, Sudan, Thailand, Syrien, Marocko, Vietnam, Kongo och Irak. Finland presenterar sig bland annat med köttbullar, potatismos, makaronilåda, kållåda och blåbärspaj.

Sabrina Kuusiniemi lovar ha med sig en rätt som innehåller nötkött, banan och kokosmjölk. De flesta invandrarna tillreder sin mat hemma och hämtar den till ungdomslokalen Zentra där morsdagsfesten arrangeras. En del av rätternas tillreds i marthornas kök på Lundagatan.

– De svenskspråkiga marthorna tog på sitt förbundsmöte i Lovisa nyligen upp ärendet om attitydklimatets betydelse för en lyckad integration av flyktingar, säger Marianne Green. De vill verkligen vara med och visa att de stöder integrationen.

Om maten har stor betydelse i många länder har även mammorna en hög status. I invandrarnas kultur visar man uppskattning åt en mor och hon bemöts med respekt.

Morsdagsfesten bjuder också på annat än mat och samvaro. Sara Idris Yonis från Sudan lär ut danser från sitt hemland. Andra invandrare uppträder med thailändsk och burmesisk dans. Underhållning för barn utlovas också.

Gärna folkdräkt

Fakta

Mångkulturell morsdagsfest

Firas lördagen den 7 maj i ungdomslokalen Zentra klockan 12–18, Mannerheimgatan 20, Borgå.

Serverar mat från många olika länder kl. 12.30–14. Kostar inget, men frivilliga slantar går till kockarna och till nästa års fest.

Från klockan 14.30 bullverkstad, sång, dans och umgänge.

Alla intresserade är välkomna till festen, också andra än Borgåbor. Såväl män som kvinnor, gammal som ung, får komma med. Också de som inte har familjer.

Arrangörerna väntar sig en stor uppslutning också i år. Från flyktingmottagningen Poppel väntas många besökare.

– I fjol hade vi en dräktkavalkad och jag hoppas vi kan ha en i år också, säger Marianne Green. Man får gärna klä sig i folkdräkt, för många av invandrarna klär sig i sina traditions- och högtidsdräkter.

Det viktigaste med festen är ändå att finländare får möta invandrare. Evenemanget är på intet sett politiskt eller religiöst. Främsta fokuset läggs på maten och mödrarna, men också på det mångkulturella som berikar vårt samhälle.