Mörker blir ljus med Runebergskören

FRÅN MÖRKER TILL LJUS. Runebergskören BSB hälsar julen välkommen med traditionell konsert i domkyrkan i Borgå. Solist på årets konsert är mezzosopranen Monica Groop. Bild: Ksf Media/Arkiv-Åsa Nyman

På lördag drar det ihop sig till Runebergskören BSB:s traditionella julkonsert i Borgå domkyrka.

Från mörker till ljus heter konserten som bjuder på allt från medeltida tongångar med sånger ur Piae Cantiones samt nyare verk som Eric Whitacres Lux Aurumque. Publiken bjuds även på fyra avsnitt ur Leevi Madetojas De Profundis där Jan-Ola Sunabacka sjunger ett soloparti.

Konsertens stjärnsolist är mezzosopranen Monica Groop som bidrar med flera inslag i konserthelheten. I och med att sångerskan numera är fritidsbosatt på Pellinge har den östnyländska publiken fått njuta av hennes skönsång i flera omgångar under de senaste åren. Groop hörs bland annat Adolphe Adams vackra O helga natt.

Julklassiker som Stilla natt, heliga natt, On hanget, korkeat nietokset och Betlehems stjärna finns också med på den juliga repertoaren men också en nyhet: sången Hur skall jag kunna fatta? som koristerna sjunger tillsammans med Monica Groop. Det är fråga om en traditionell melodi som här framförs i arrangemang av Sven-Olof Ray och med text av Åke Grandell.

Konserthelheten har övats in under de övningar som Runebergskören hunnit med sedan höstens USA-turné. Kören dirigeras av Teppo Salakka som i år också fått hjälp av vicedirigenterna Gustav Antell, Kjell Adolfsson och Jerker Illman.

Som traditionen bjuder uppträder även Östnylands lucia Cecilia Kronberg med tärnorna Pipsa Kaikkonen och Ida Lindberg på konserten – en perfekt symbol för ljus i vintermörkret.

Biljetterna till konserten fås via koristerna eller via Grand Luckan och kostar 22 euro, till dagskonserten är det fritt inträde för barn under 12 år. De som har förköpta biljetter dirigeras in i kyrkan förbi biljettkön.

Borgå domkyrka, lördagen den 16 december klockan 15 och 18.

Mer läsning