Moon River är större än någonsin

SISTA KOLLEN. På tisdagsförmiddagen var det dags för en sista (?) programkoll under ledning av Laura Pulkkinen (stående längst bak). Bild: Chanette Härus

Lördagen den 26 augusti är en dag att lägga på minnet för den som vill bli bortskämd med upplevelser. Då ordnas nämligen årets Moon River, som syns i hela stan. Samma dag bjuder Popkalaset in och många andra evenemang är aktuella.

Stadsfestivalen Moon River har vid det här laget sin givna plats i Borgå. Nu ordnas den för sjätte gången och arrangörsföreningens ordförande Kari Hirvonen säger att planeringen blivit lättare år för år.

– Nu vet alla vad det handlar om.

I år är Moon River en del av programhelheten Finland 100 och aldrig tidigare har evenemanget varit så här stort. Program finns alldeles säkert för alla åldersgrupper och smaker. På tal om smaker kulminerar Smaku Borgå just denna lördag. Restaurangerna med sina smakportioner samlas i Grand och det utlovas lättsam stämning och läckra smakupplevelser.

Kolla på webben

Tillbaka till Moon River, vars program består av teater för stora och små, en stor picknickfest i Runebergsesplanaden, utomhusbiograf, musik- och allsångstillställning, konstutställningar, jazz, gospel, ståupp och mycket annat. Hela programmet finns att se på webben www.moonriverporvoo.fi.

Bland evenemangen hittas exempelvis en nordisk performans Pinnan alla – Undir yfirborði. Skådespelaren Marjo Lahti, som har ett hem i Borgå och ett andra på Island, samarbetar med andra nordiska konstnärer och i Borgå ges försmak på vad som komma skall under den första turnén, som börjar i Finland och fortsätter i övriga Norden. I Borgå deltar också lokala konstnärer och Lahti lovar att alla nordiska språk hörs på scenen, som finns vid Brunnsgatan 35.

Red Nose Company igen bjuder på Kejsarens nya kläder i Konstfabriken och i Finnby ser Teatteri Soittorasia till att alla har roligt hela dagens lång.

Triennalen i Borgå förevisar sommarens sista verk och publiken bjuds också på ett ambulerande galleri där man får skriva rykten. Låter spännande.

På Grand finns alltid barnprogram under Moon River, så också nu. Det är tvåspråkigt.

Man kan också passa på att ta en guidad rundtur i Borgå, ta tåget till Hindhår och tillbaka eller åka ut på en åkryssning.

Krogprogram

På restaurangerna i stan uppträder trubadurer, orkestrar, körer och andra konstnärer och festdeltagarna kan äta tillsammans antingen i Runebergsesplanaden eller på Gamla Kaplansgårdens gård och Roly Gonzales lär hela stan dansa kubansk salsa.

Allt program är gratis och efterfesten hålls i gamla biografen i WSOY-huset vid Brunnsgatan.

Evenemangskoordinator Laura Pulkkinen uppmanar alla dem som vill vara med om Moon River att verkligen kolla programpunkter, tider och platser på webben.

– Då får man en överblick av helheten.

Stadsfestivalen ordnas den 26.8.

Del av riksomfattande evenemanget "Tillsammans".

Program på många håll i stan, från Konstfabriken till Finnby.

Musik, teater, dans film, mat, konst med mera.

Info finns på www.moonriverporvoo.fi, på Facebook: Moon River Porvoo och Facebook Event: Moon River Porvoo 2017.

Mer läsning