Modellflygplan och drönare erövrade skyn

MODELLFLYGPLAN . Ett av de större radiostyrda modellflygplanen imponerar med akrobatiska flygmanövrer i luftrummet ovanför Kungsporten. Bild: Jon Nyqvist

Barnfamiljerna lockades till Kungsporten på söndagseftermiddagen för att få se akrobatiska flygmanövrar. Vädret tänkte ställa till det för Porvoon Ilmailukerhos modellflygsuppvisning men ett lägligt uppehåll gjorde att evenemanget kom i gång som planerat.

Det surrar i luften ovanför det gröna fältet vid Kungsporten. En publik på mellan 200 och 300 personer, största delen av dem barnfamiljer, följer med när modellflygplanen viner förbi i hisnande fart. Plötsligt ändrar ett av de radiostyrda modellflygplanen rikting och flyger ovanför publiken. Barnen ropar förtjust när modellflygplanets lastrum öppnas och godis regnar ner över publiken.

– Godisflyget är definitivt barnens stora favorit. Det har varit en del av våra olika uppvisningar i sju år, säger Porvoon Ilmailukerhos ordförande Petri Kantola.

Han är överraskad över att så många kom till evenemanget, trots att vädret på morgonen såg ut att bli riktigt dåligt.

– Vi hade otrolig tur. Prognosen lovade regn hela dagen men som på beställning slutade det just innan evenemanget började. Ändå vågade vi inte hoppas på så här många deltagare, säger Kantola.

POPULÄRT. Trots det ombytliga vädret lockade Porvoon Ilmailukerhos Air Show hundratals besökare. Bild: Jon Nyqvist

Det är femte året som Porvoon Ilmailukerho ordnar sitt evenemang i dess nuvarande form. Under den två timmar långa uppvisningen får åskådarna njuta av häpnadsväckande luftakrobatik med radiostyrda modellflygplan och helikoptrar samt prova på att göra en flygtur med hjälp av kameraförsedda drönare och virtuella glasögon.

Barnens favorit

Av alla glada miner att döma går programmet hem hos publiken, speciellt bland de yngsta.

Toni Andersson och hans son Eeli Väinänen hör till de belåtna åskådarna. Eeli kan knappt hålla sig i skinnet när han beskriver allt som han fått se under evenemanget.

– De flyger så fort!

Att välja en favorit visar sig vara svårt.

– Helikoptrarna var fina men jag gillade också modellflygplanet som lämnade ett rött rökspår efter sig på himlen, säger Eeli.

Sedan lyser hans ansikte upp ännu mer.

– Godisflyget är också jätteroligt, men jag hann inte riktigt fram i tid. Jag och pappa försökte ropa till dem att de skulle släppa sin last lite närmare oss men vi lyckades inte, säger Eeli glatt trots det lilla bakslaget.

Eelis pappa, Toni Andersson, är också nöjd med evenemanget. Han hittade det via Facebook.

– Som du märker har det verkligen gått hem hos lillmannen här, och det är ju det viktigaste, säger Andersson.

GODIS. Djungelns lag gäller när ett av modellflygplanenen släpper av sin godislast och barnen rusar dit för att ta för sig. Bild: Jon Nyqvist

Ur en drönares perspektiv

Ett stenkast från det stora fältet där de radiostyrda modellflygplanen gör sina invecklade flygmanövrer ligger den mindre drönarbanan. En liten drönare, knappt större än en handflata, flyger genom de utplacerade portarna på banan i otrolig fart.

– Den här drönaren kan uppnå en hastighet av mellan 160 och 170 kilometer i timmen, säger Ismo Tukiainen från Porvoon Ilmailukerho.

Också ÖN får prova på de virtuella glasögonen som tillåter en att se världen ur drönarens perspektiv.

– Det rekommenderas att man sitter ner, varnar Tukiainen.

Mycket riktigt, känslan när drönaren rycker i väg och påbörjar sin manöver kan beskrivas som ett prov för balansvätskorna när omgivningen plötsligt rusar förbi i hög hastighet. Det tar några sekunder innan man vänjer sig men det är det nog värt för att få en liten smak på hur det kunde kännas att flyga omkring.

Stora planer

Att Porvoon Ilmailukerhos Air Show över huvud taget existerar är något av en slump.

– För fem år sedan hade vi en liten annons om att man kan komma och bekanta sig med föreningens verksamhet. Plötsligt dök det upp hundratals människor. Vi har fortsatt i samma spår sedan dess, säger Petri Kantola.

Men nästa år ska evenemanget utvecklas till något nytt.

ORDFÖRANDE. Petri Kantola fungerar som Porvoon Ilmailukerhos ordförande. Trots det ombytliga vädret lockade föreningens Air Show hundratals besökare. Bild: Jon Nyqvist

– Allt det som publiken gillar kommer nog att finnas kvar men det är dags att utveckla konceptet, säger Kantola.

Kan du ge några exempel på vad publiken kan se fram emot nästa år?

– Planen är att också riktiga flygplan ska delta i nästa års uppvisning. Vi kommer också att kombinera Air Show med de internationella drönarmästerskapen. Det kommer att bli ett mycket större evenemang, säger Kantola.

Mer läsning