MLL sannolikt i konkurs – eftermiddagsklubbar för skolbarn i fara

EFTISPROBLEM. Sex skolor och 250 barn drabbas när MLL:s Borgåförening söks i konkurs och har svårt att sköta eftermiddagsklubbarna terminen ut. Arkivbild. Bild: Kristoffer Åberg

Eftermiddagsklubbarna i sex skolor kanske måste stänga innan vårterminen är slut.

Borgå stad meddelar i ett pressmeddelande att Mannerheims barnskyddsförbunds Borgåförening sannolikt går i konkurs. Föreningen ordnar klubbverksamhet på sex olika ställen för sammanlagt ungefär 250 barn, och den verksamheten äventyras nu.

Föreningen har eftermiddagsklubbar i Kevätkummun koulu, Huhtisen koulu, Albert Edelfeltin koulu och Tolkkisten koulu samt Strömborgska skolan och Eklöfska skolan.

Borgå konstskola ansvarar för sin egen eftermiddagsklubb och dess verksamhet.

Föreningens ordförande C-G Fagerholm säger att föreningen inte själv har sökt sig i konkurs, utan försätts i konkurs. I det här skedet vill han inte uttala sig om orsakerna till de ekonomiska problemen.

Föreningens tjugotal anställda kommer att sägas upp då konkursen är ett faktum.

Borgå stads utbildningstjänster har koordineringsansvar för eftermiddagsverksamheten, verksamheten arrangeras av olika föreningar och den finska församlingen. Man försöker nu hitta lösningar för att säkra verksamheten under våren.

– Det viktigaste just nu är att utreda alternativ för hur vi kan trygga eftermiddagsverksamheten under våren. Dessutom har vi inlett preliminära förhandlingar med olika aktörer, så att vi ska ha ett tillräckligt antal serviceproducenter för läsåret 2020–2021, säger utbildningsdirektör Jari Kettunen.

Mannerheims barnskyddsförbund har två separata lokalföreningar i Borgå. Den konkurshotade föreningen har ansvarat för eftermiddagsklubbar, medan den andra bland annat arrangerar det stora barnloppiset en gång om året. Den föreningens verksamhet är inte hotad.

Mer läsning