Missar svassar in på scenen i klassisk kattberättelse – se video!

KATTRIO. Fr.v. Roosa Rytkö spelar Måns, Otso Reijonen Pelle Svanslös och Vilma Lammenaho den ena halvan av Bill och Bull. Teatteri Werner sätter upp Gösta Knutssons klassiska berättelse på finska. Bild: Kristoffer Åberg

En av barnlitteraturens mest omtyckta fyrbenta hjältar, Pelle Svanslös, tassar i oktober in i Borgåpublikens hjärtan. Det är teatergruppen Teatteri Werner som sätter upp Gösta Knutssons klassiska berättelse om kattlivet i Uppsalas gränder.

– Vi tyckte att det passar väldigt bra att spela Pelle Svanslös i Borgå. Gamla stan med sina gränder påminner om miljön som beskrivs i böckerna och filmerna om Pelle Svanslös, säger Tarja Hiltunen som regisserar pjäsen Pekka Töpöhäntä, som Gösta Knutssons katt heter på finska.

Med vi avser Hiltunen de teaterbitna ungdomarna i åldern 15–25 som bilder kärngänget i den Borgåbaserade teatergruppen Teatteri Werner.

– Det var faktiskt skådespelarna själva som ville att vi skulle sätta upp just Pelle Svanslös, säger hon.

Berättelsen om bondkatten Pelle, som fick sin svans avbiten av en stor råtta när han var liten och sedan blir stadskatt hos en Uppsalafamilj, har otaliga gånger gjorts både som film och som pjäs. Det lokala teatergänget läste flera olika manus innan de fastnade för Niko Taskinens dramatisering av den klassiska berättelsen.

Kattkännare

– Det fanns gott om Pelle Svanslös-expertis bland ungdomarna och det stod direkt klart att det här manuset var allas favorit. Bill och Bull är extra tokiga och sådant uppskattar barnpubliken, säger Tarja Hiltunen.

Det är en bekant samling kissemissar som kliver upp på scenen. Flirtiga Maja Gräddnos är med liksom Laban från Observatorieparken, Murre från Skogstibble, Gammel-Maja i domkyrkotornet och – förstås – Måns med sina två vapendragare.

Det fanns gott om Pelle Svanslös-expertis bland ungdomarna.

Otso Reijonen spelar den sympatiske Pelle Svanslös, Roosa Rytkö ses i rollen som den elake katten Måns medan Bill och Bull, eller Pilli och Pulla som de heter på finska, spelas av Vilma Lammenaho och Alex Andersson.

– Pelle Svanslös är en berättelse som går över generationerna. Min mamma är en Pelle-fantast och jag har vuxit upp med de olika kattpersonligheterna. Det fina är att figurerna är så intressanta, inte så där slätstrukna och ytliga som många karaktärer riktade till barn är i dag, säger Vilma Lammenaho.

Precis som i böckerna försöker Måns lura och trycka ner den godhjärtade Pelle allt vad han kan men det goda segrar alltid.

Professionell hjälp

Många av de unga talangerna som ses på scenen var med också i fjol då Teatteri Werner deltog i den nationella teatermönstringen Nuori Näyttämö, ung scen, då med pjäsen On isis. Till konceptet hörde att teaterfröerna fick input av professionella skådespelare, i det här fallet av Marjut Toivanen från Helsingfors stadsteater.

– Det projektet tog slut, men till vår glädje vill Marjut fortsätta att arbeta med oss. Hon har varit med på en del av våra övningar och gett oss tips inför vår nya föreställning, säger Tarja Hiltunen.

Teatergruppen har övat in Pelle Svanslös sedan försommaren och i tisdags spelade man för första gången igenom hela pjäsen. Även Marjut Toivanen var på plats och kom med några goda råd.

– Marjut efterlyste mera kattighet på scen. Hon vill se bättre jamanden och mera kattlika rörelser, säger Vilma Lammenaho.

– Publiken består till största delen av barn och då är det viktigt att det tydligt framgår att vi är katter, säger Otso Reijonen

REGISSÖR. Tarja Hiltunen, bekant från många teatersammanhang i trakten, regisserar kattkaraktärerna på scen. Bild: Kristoffer Åberg

Musik med klös

Musiken spelar en central roll i pjäsen och förutom välmaskerade katter ses också en liten orkester på scen. Publiken bjuds på "kattig" musik, det blir bland annat Mustan kissan tango, Stray cats och M. A. Numminens Kissa vieköön som också sjungs på svenska i Claes Anderssons översättning: "Katten också, o vilka ögon, såna ögon, som man sällan ser. Darrar gör jag, när de på mig stirrar, katten också, däremot mig ler.".

– Vårt kattband består av ett fantastiskt gäng musiker, och när vi dessutom bland skådespelarna har många musikaliska begåvningar så backas till exempel idrottstävlingen som Måns ordnar upp av lämpliga ljudeffekter, säger Tarja Hiltunen.

Förutom några repliker på svenska som rotar pjäsen i det tvåspråkiga Borgå, är Numminens svängiga kattlåt det enda svenskspråkiga inslaget i föreställningen.

Pekka Töpöhänta är den tredje pjäsen som Teatteri Werner officiellt sätter upp och det roliga slutar inte här – teatergänget har redan valt manus för följande pjäsprojekt. Näst i turen står Miika Nousiainens Hallonbåtsflyktingen som blir en genomgående tvåspråkig historia.

Teatteri Werner ger fem föreställningar av Pelle Svanslös i regi av Tarja Hiltunen, premiären är den 6 oktober klockan 16.

Pjäsen visas på Hammars Ungdomsförenings hus Unkan den 6–7 oktober klockan 16. Bokningar på tfn 050–566 8932).

På Kulturhuset Grand visas pjäsen den 10 oktober klockan 18 samt den 13–14 oktober klockan 16. Bokningar via Grand Luckan tfn 019–582 002.

Biljetterna kostar 15 euro för vuxna, 10 euro barn, familjebiljett (2 vuxna och 2 barn) 40 euro.