Minnesväska blev omedelbar hit

VÄSKPAR. Närvårdarna Kirsi Nordström (t.v.) och Nazan Leskelä har utarbetat en minnesväska för äldre. Väskan, fylld av olika minnesväckande föremål, kan lånas på biblioteket i Borgå. Bild: Jeannette Lintula

Föremål, bilder, ljud och dofter med uppgift att trigga gamla minnen. Det innehåller väskan som närvårdarna Kirsi Nordström och Nazan Leskelä sammanställt som ett stöd för äldre med minnesproblem.

Verktyget i väskform, också kallat minneväskan, har utformats med personer som arbetar med äldre i åtanke. Kirsi Nordström och Nazan Leskelä har utvecklat väskan som sitt slutarbete från vuxenutbildningscentralen Eduopli, och de har själva använt sig av hjälpmedlet i sitt arbete.

– Det finns en uppenbar efterfrågan på ett verktyg som minnesväskan, säger Kirsi Nordström om väskan som kommit till som ett beställningsverk av Borgå stads kulturtjänster.

Väskan har närvårdarduon bland annat testat tillsammans med invånarna i Johannahemmet. Där har man samlat äldre för sejourer med minnesväskan olika föremål i fokus och Nordström berättar att reaktionerna varit starka: det finns till och med de som rörts till tårar då de via föremålen i väskan lyckats återuppleva gamla minnen.

– Den starkaste känslan är glädje, glädje över att komma ihåg gamla tider.

Vad innehåller väskan?

– Gammaldags föremål, i väskan finns bland annat en Svarte Petter- kortlek, visserligen av nyare, politiskt korrekt modell, en gammal ABC-bok, ett exemplar av Fänrik Ståls sägner, en gammal docka och gamla, svartvita fotografier i storlek A4 som vi tillsammans med Borgå museum tagit fram ur deras arkiv.

Välfylld väska

Nordström har märkt att äldre tycker om att titta på och känna på de olika föremålen i väskan, grejerna får dem att tänka till och det i sin tur är utmärkt minnesgymnastik. Duon har också kommit ihåg äldre herremän och i väskan finns till exempel handborr, hammare och gamla spikar.

Minnesväskan kommer också med ett batteri av dofter: här finns tjärband, kardemumma, kanelstång, kaffebrännare och kaffebönor samt en kaffekvarn.

– Dofter är ett enkelt sätt att väcka minnen till liv hos äldre personer.

Väskan verkar välfylld?

– Jo, väskan blev faktiskt ganska full. Det fanns så mycket vi ville ha med. Och den blev faktiskt ganska tung, jag måste bära dem med båda händerna för att orka, säger Kirsi Nordström.

Kirsi Nordström berättar att hon Nazan Leskelä botaniserat i egna gömmor, på loppmarknader och till och med besökt auktioner för att komma över lämpliga föremål att placera i minnesväskan. Leskelä har bott i Finland i två år så Kirsi Nordström har samtidigt fått introducera kollegan i memorabilia från det hundraåriga Finland.

Väcker minnen

– Föremålen i väskan är ljuvliga och det märks tydligt att de väcker minnens hos många, säger Nordström som också själv återupptäckt gamla barndomsminnen tack vare väskans föremål.

– I väskan finns till exempel en tändsticksask för att kunna spela hemlagat Mikadospel stickorna. Det brukade jag göra då jag som liten besökte min mormor.

På minnen följer ofta berättelser, det har Nordström och Leskelä fått märka då det utnyttjat väskan i sitt arbete. Det är orsaken till att det också ligger en gästbok nerstoppad i den väskan – en sliten, brun kappsäck. Här kan den som vill skriva ner små storyn eller kommentarer till innehållet och den vägen dela med sig av sina minnen.

Sångstund

Ljud, precis som dofter, är ett element som får minnet att gå i gång. Väskan innehåller också böcker med singalong-funktion samt en liten högtalare. Den sjungande boken spelar upp kända evergreens i form av pianoackompanjemang med tillhörande texter via en liten högtalare som Nordström och Leskelä också har placerat i väskan.

– Det är fantastiskt att se hur demenssjuka äldre, då de får lite hjälp på traven, kan komma ihåg och sjunga hela verser av gamla sånger, säger Kirsi Nordström som också testat väskan då hon varit på hembesök hos demenssjuka klienter.

Minnesväskan är sedan början av april stationerad på stadsbiblioteket i Borgå och lånas ut i perioder om 28 dagar. Eller var stationerad får man väl tillägga – väskan lånades ut redan under den första möjliga lånedagen.

Låneväska

Vem som helst får låna minnesväskan med sitt bibliotekskort, men Kirsi Nordströms och Nazan Leskeläs huvudsakliga målgrupp är personer som arbetar med demenssjuka äldre. Visserligen lämpar sig innehållet i väskan också för andra; till exempel kan föremålen ge dagisbarn och skolelever en ingång i Finlands historia.

– Projektet med minnesväskan har varit väldigt intressant, och det finns faktiskt tankar på att utveckla en ny variant på väskan. En spelväska gammaldags brädspel kunde också fungera bra för att väcka minnen hos äldre med minnesproblem, säger Kirsi Nordström.

Minnesväskan är ett gemensamt projekt för Edupoli, Borgå stads kulturtjänster och Borgå museum med anknytning till Finlands jubileumsår.

Minnesväskan är ett hjälpmedel som såväl privatpersoner som professionella som arbetar med äldre kan ha nytta av.

Väskan fyllda av olika minnesväckande föremål finns på biblioteket i Borgå där den kan lånas för 28 dagar åt gången.

Väskan har utvecklats av närvårdarna Kirsi Nordström och Nazan Leskelä.

Mer läsning