Minnesstund på lördag för m/s Irmas omkomna

VÅLAXSKUTA. Lastfartyget Irma i sin glans dagar. Bild: Ksf Media-arkiv

På lördag för kapten Svante Grönqvist och jakten Alexandra ut släkten till havs för en minnesstund för dem som omkom när m/s Irma förliste för femtio år sedan. Den som vill visa sin respekt för offren är välkommen att följa med i egen båt och delta i minnesstunden ute på Finska viken.

Efter femtio år av osäkerhet kring lastfartyget m/s Irmas förlisning hittade dykare äntligen båten i våras. m/s Irma förliste hösten 1968 och drog elva personer med sig i djupet norr om Åland. På lördag ordnas en minnesstund till havs, och då kommer släkt och anhöriga lägga ned en krans för att minnas de omkomna.

Olyckan var en tragedi som drabbade familjen Grönqvist i byn Vålax särskilt hårt. Åtta av de totalt elva omkomna kom från samma familj.

Nu får de anhöriga en möjlighet att sätta punkt för en lång tid av oklarhet kring vad som hände. När jakten Alexandra går ut på lördag klockan 12 från Bruket i Vålax finns kapten Svante Grönqvist och ytterligare cirka femtio personer ombord.

– Vi åker ut till öppet hav, stänger av båtens maskiner för att lägga ned en kran. Prästen Christer Åberg håller minnesstunden, där alla omkomna nämns vid namn. Vi släktingar och anhöriga är väldigt tacksamma att m/s Irma hittades, säger Thomas Grönqvist.

Eftersom båten inte tar fler än femtio passagerare uppmanar Thomas Grönqvist att andra som vill visa sin respekt till de omkomna, följer med Alexandra med egen båt.

– När vi på eftermiddagen återvänder till Bruket, har de som vill möjlighet att komma fram och prata med oss anhöriga, säger Grönqvist.

Ombord på Alexandra finns också filmteamet som gör en dokumentär om m/s Irmas öde.

Lördagen den 10 augusti klockan 12.

Kransnedläggningen med minnesstund sker ute på öppet hav i Finska viken.

Jakten Alexandra går ut från Bruket med ett femtiotal anhöriga.

Övriga kan följa med i egen båt.

Man kan också komma med bil till Bruket.

Alexandra är tillbaka i Bruket cirka klockan 14.

Mer läsning