Millariikka Rytkönen är ny ordförande för Tehy och lämnar politiken

ORDFÖRANDE. Borgåbon Millariikka Rytkönen leder Finlands största fackorganisation de följande fyra åren. Bild: Kristoffer Åberg

Borgåbon Millariikka Rytkönen tar över som ordförande för landets största fackförbund, social- och hälsovårdens fackorganisation Tehy. Samtidigt lämnar hon alla sina förtroendeuppdrag i Borgå.

Millariikka Rytkönen har överlägset valts till ordförande för Tehy 2017-2021. I och med valet lämnar hon både sin plats i stadsfullmäktige och i stadsstyrelsen i Borgå. Rytkönen tog över ordförandeskapet genast och presenterades en fullspäckad kalender redan första dagen. Tidsbrist är ändå inte orsaken till att hon lämnar kommunalpolitiken.

– Jag kan inte sitta på två pallar och ser en möjlig intressekonflikt i att sitta kvar och fatta beslut i kommunala frågor samtidigt som jag jobbar för att bevaka en viss grupps intressen, säger hon.

Millariikka Rytkönen var socialdemokraternas valdrottning i kommunalvalet i våras och fick 614 röster. Hon ersätts nu i fullmäktige av den socialdemokrat som stod närmst i tur att bli invald, och partiets fullmäktigegrupp fattar beslut om vem som ersätter henne i stadsstyrelsen.

– Jag ser att min röst kan höras ännu högre nu och jag kommer att fortsätta att jobba för de frågor jag tycker är viktiga. Till exempel när det gäller småbarnsfostran tror jag att jag kan göra mera som ordförande för Tehy än som kommunalpolitiker, säger hon.

Röstmagnet

Millariikka Rytkönen fick 68 av 83 röster i den andra valomgången när social- och hälsovårdsfackets fullmäktige sammanträdde i Helsingfors i tisdags. De andra kandidaterna fick endast ströröster. Till vice ordförande valdes Anna-Lena Brax och Pipsa Allén. Rytkönen tar över ledningen av Tehy efter Rauno Vesivalo som lett fackorganisationen sedan 2013.

– Det känns fantastiskt bra, jag är redo att kavla upp ärmarna och börja jobba på allvar, säger den nyvalda ordföranden.

Som första på den fullspäckade agendan står att börja förhandla om kompensation för att fackets medlemmar fått avstå en del av sin semesterersättning samt om högre löner.

– Vi samarbetar med närvårdarnas och primärskötarnas förbund Super och har redan dragit upp riktlinjer för vad vi vill. Tillsammans har vi 250 000 medlemmar. Det är en kvarts miljon skattebetalare, säger Rytkönen.

Som följande vill Rytkönen att Tehy och Super, också i samarbete, arbetar för att vårdbranschen får ett eget kollektivavtal.

– Ett eget kollektivavtal ger oss möjlighet att förhandla om våra egna arbetsvillkor och löner.

Rytkönen ser inte ett eget avtal för vårdarna som ett sätt att ställa yrkesgrupper mot varandra.

– Läkare och lärare har också egna kollektivavtal, det är inget konstigt med det. Vår bransch är den enda med skiftjobb och det beaktas inte tillräckligt nu. Vi vill ha ett eget avtal där det som är speciellt för just vår bransch kommer fram.

Millariikka Rytkönen hoppas på solidaritet mellan facken.

– Alla har nytta av att facken drar åt samma håll.

Barnmorskan och närvårdaren Millariikka Rytkönen är 41 år gammal och bor i Borgå med man och barn.

– En barnmorska har aldrig tidigare varit ordförande för Tehy, det är första gången, säger hon.

Hon är just nu också ordförande för Finland barnmorskeförbund. Nu får barnmorskeförbundet välja ny ordförande, av samma skäl som Rytkönen lämnar kommunalpolitiken.

Det största fackförbundet i Finland.

Fackorganisation för personer som avlagt eller studerar för en examen inom social- och hälsovårdsbranschen.

Har över 160 000 medlemmar.

Grundades 1982 när sex fackorganisationer inom branschen gick samman för att bevaka intressen för samtliga social- och hälsovårdsexperter.