Miljökris förändrade sättet att göra konst

LIV OCH DÖD. Fåglar som dör varje år av att flyga in i ett fönster eller något annat som människan skapat har inspirerat Iisa Maaranen i det här verket. Bild: Sandra Broborn

Iisa Maaranen ifrågasätter ett alltmer prestationsinriktat samhälle i utställningen Obstacles, som man kan se i Borgå konsthall under januari.

Helsingforskonstnären Iisa Maaranens utställning Obstacles omfattar 16 samlade verk från olika tidsperioder i hennes liv. Konsten är både abstrakt och surrealistisk till sin form. Man anar en viss skepsis mot hur människan lever och förbrukar naturen i Maaranens konst. Ett exempel är verket Unreachable, med en strandad fågel på en busshållplats som av olika skäl inte kan ta sig över till sin naturliga värld. Verket kan dels tolkas som att samhället har tappat kontakten med naturen och som en kritik mot att människan sätter sig själva före djur och natur.

– Det är faktiskt sant att många fåglar dör varje år när de flyger emot olika glasbyggnader i städer, säger Maaranen.

Efter att ha genomgått en personlig kris orsakad av hotet mot miljöns framtid har hon övergått till att använda växtbaserad teknik i sin konst. Syftet är att leva som hon lär. Kritiken mot hur samhället ofta sätter ett pris på naturen ska återspeglas i hennes konst.

– Jag har haft en väldigt stor miljökris och därför försöker jag att gå in i dessa nya tekniker.

Maaranen producerar sitt material själv och det är helt fritt från miljögifter. Hennes främsta teknik är en växtbaserad arabisk gummi tempera som hon smälter i kokande linfröolja. Mixen kombineras sedan med färgpigment. Därtill använder hon sig till exempel alltmer av återvinningsbart material i sin konst, som gamla jeans och naturliga jordpigment.

– Flera av dessa material har redan använts av gamla konstnärer. Det handlar bara om att återupptäcka recepten.

Trots att det kan låta komplicerat att framställa det miljövänliga materialet berättar Maaranen att processen varit väldigt intressant och givande. Särskilt upptäckten att använda sig av agar agar alger, som också är fritt från djuranimalier, för att använda som lim på kanvasduken innan målning.

Namn: Iisa Maaranen

Aktuell: Utställningen Obstacles.

Var? Borgå Konsthall.

När? Den 10.1-2.2.

Mer läsning